Efter decennier av samma logga, krönt med fusk med utsläppsmätningar, byter Volkswagen grafisk profil och får dessutom en kvinnlig snarare än manlig presentatör.

Det är i samband med bilsalongen i Frankfurt och lanseringen av eldrivna ID3, som Volkswagen presenterar sin grafiska look.

Enligt VW rör det sig om ”en av världens största omprofileringskampanjer”, som ska vara slutförd nästa sommar. Då ska 70 000 logotyper ha bytts ut.

Den nya loggan är designad i två dimensioner med alla onödiga detaljer bortskalade. Tanken är att loggan ska kunna användas mer flexibelt och digitalt. Ytterligare en en ny blå nyans har lagt till den grafiska varumärkesprofilen. Nytt är också att varumärket kommer att vara belyst, även på bilarna.

Volkswagen jobbar med två slogans ”digital first” och ”no filter” vilket ska ”peka på Volkswagens framtid”.

Till den nya grafiska profilen har Volkswagen tagit fram en ny ”autentisk” kommunikationsplattform.

”Vi har tagit fram en ny övergripande varumärkesupplevelse – i alla kanaler och för alla kontaktytor. Som generell princip gäller här att vi i framtiden inte kommer att visa upp en perfekt ”reklamvärld”. Vi vill bli mänskligare och livfullare i vår framtoning för att i högre grad anamma ett kundperspektiv och berätta autentiska historier”, berättar Jochen Sengpiehl, övergripande marknadschef på Volkswagen, i ett utskick.

”New Volkswagen” kan inte bara ses och kännas i bilarnas design utan upplevas i kontakten med kunderna och i varumärkets framtoning som sådan. Volkswagen kommer att använda den nya varumärkesdesignen både för sina personbilar och transportbilar.

Volkswagen kommer inte att använda sig av en tagline utan i stället av en ljudlogo.

”Volkswagens nya visuella språk kommer att skilja sig mycket från det vi har varit vana att se hittills – det kommer att bli djärvare och mer färgrikt. Fokus kommer att ligga på människor. Vi kommer inte längre att koncentrera oss på perfekt tagna bilder av våra bilar. Istället är målet att presentera realistiska situationer som kunderna själva kan relatera till”, kommenterar Jeanette Asteborg, marknadschef på Volkswagen Sverige.

I företagets marknadskommunikation ska Volkswagen framöver att låta en kvinna presentera sina bilar.

Omprofileringen har skötts av VW inhouse.