I ett icke tidigare skådat samarbete ska tobaksjätten Philip Morris International (PMI) och Håll Sverige Rent och det svenska startup-företaget Nanobin få bort fimparna från svensk mark.

Fimpar, cigarettfilter består till stor del av cellulosaacetat, ett slags plast, som kan hamna i brunnar som leder till vattendrag, sjöar och hav. Enligt Håll Sverige Rents beräkningar slängs fimpar motsvarande runt 108 ton plast varje år i Sverige. Problemet har snarare ökat av rökning inte längre få ske nära restauranger och krogar.  Utöver det jobbar PMI numera under mottot ”en rökfri framtid” och rangerar ut cigaretter till förmån för rökfria nikotin-produkter som Iqos.

Detta är bakgrunden till den kanske lite mindre heliga alliansen mellan PMI och Håll Sverige Rent.

PMIs roll blir att informera om problemen med fimpar på marken på en del av sina cigarettpaket.

PMI driver och Håll Sverige Rent driver också en gemensam kampanjsajt. Dessutom ska PMI distribuera 10 000 av Nanobins fickaskkoppar.

”Genom samarbetet med PMI når vi fram till rökarna med vårt budskap om att fimpnedskräpning är ett stort problem. Färska studier visar att rökare är en av de grupper som skräpar ner i större utsträckning än genomsnittet. Kan vi prata direkt till rökarna, har vi större chanser att fimparna hamnar där de hör hemma”, kommenterar Johanna Ragnartz, vd för Håll Sverige Rent.

”Fimpnedskräpning är ett problem och näringslivet måste vara en del av lösningen. För oss är detta en bra början. I framtiden ska vi göra mycket mer”, kommenterar Anette Rosengren, vd Philip Morris Norden.