Gustav Fridolin höll i dag en presskonferens i Fryshuset i Stockholm tillsammans med partiets ekonomisk-politiska talesperson Per Bolund där de presenterade sitt största vallöfte som handlar om bland annat höjda lärarlöner.
 
Efter presskonferensen klargjorde språkröret Miljöpartiets ställning i regeringsfrågan och slog återigen fast att han vill regera med Socialdemokraterna. Däremot utesluter han inte ett bredare samarbete med andra partier, som Centerpartiet och Folkpartiet.
 
– Om en regering med Socialdemokraterna och Miljöpartiet behöver samarbeta med fler partier, så är vi beredda att ingå i sådana förhandlingar. Men det bygger på politiken. Jag kommer inte att sitta i en regering med en folkpartistisk kärnkraftskärlek eller med Björklunds skolpolitik. Det tror jag att alla förstår, säger Gustav Fridolin.
 
Det viktiga, menar han, är att bryta den politik som Alliansen fört i två mandatperioder.
 
– Det vi måste vara tydliga med väljarna om är att med Miljöpartiet får man inte någon fortsättning på allianspolitiken, fortsätter han.
 
– Vi kommer rösta nej till varje regering som vi själva inte ingår i. Vi ser att Miljöpartiet och Socialdemokraterna är ett starkt alternativ som kan bilda en handlingskraftig regering om vi får väljarnas förtroende och skulle det behövas fler partier så är vi beredda att sätta oss i förhandlingar, det kan gälla Vänsterpartiet, Folkpartiet eller Centerpartiet.
 
Har ni fått några som helst inviter från Alliansen?
– Nej, Alliansen har varit väldigt tydlig med att man vill fortsätta sin politik och struntar i om väljarna inte gillar det. Men det är deras sak att gå till val på.
 
Så ni har inte börjat förhandla med något annat parti förutom Socialdemokraterna?
– Nej, och vi pratar ju här om partier som i dag är ganska mycket mindre än Miljöpartiet och som vi inte har någon anledning att sitta och recensera. Det vi måste vara tydliga med är var vi står i statsministerfrågan.
 
Regeringsfrågan har seglat upp som en av de hetare frågorna inför valet och igår gick såväl Alliansen som Socialdemokraterna till angrepp mot varandra i olika utspel. Gustav Fridolin uttryckte viss trötthet över debatten.
– Jag förstår om väljarna känner att de tappar suget för att det börjar bli en politisk debatt som låter ungefär som att jag inte vill ha din spade i sandlådan. Jag skulle önska att vi skulle prata om politiken, säger han.
 
Migrationsfrågan har också flyttats upp efter Fredrik Reinfeldts sommartal. Hur ser du på det?
– Jag är glad över att leva i ett land där statsministern talar om solidaritet. Så ser det inte ut i de flesta europeiska länder och det bygger på den migrationspolitiska överenskommelse som vi nått under den här mandatperioden. Men jag tror att det är farligt när Sverigedemokraterna försöker utnyttja det till att sätta siffror i huvudet på människor som flyr från krig, förföljelse och massakrer, helveten som de flesta människor i Sverige faktiskt inte ens kan sätta sig in i. Det är en farlig utveckling av debatten.
 
Men att Fredrik Reinfeldt lyfter och gör det till en valfråga, kan det inte gynna Sverigedemokraterna?
– Jag tycker att det är Sverigedemokraterna som förtjänar kritik för hur de försöker utnyttja människor som flyr de värsta krigen. Den kritiken ska inte landa på någon annan.