– Jag fortsätter som vanligt med föreläsningar och utbildning och som talesman för FI, säger hon.
Dock skördade partiet en valframgång som påverkar Gudrun Schymans vardag på hemmaplan i Simrishamn. Där är hon invald i kommunfullmäktige.
– Vi är det tredje största partiet. Nu förhandlar vi med de andra partierna om vem som ska leda kommunen.
 
Från 07, till 0,4 procent av rösterna. Passerade av Piratpartiet. Feministiskt Initiativ nådde inte framgångarna partiet hade hoppats på och partiledaren Gudrun Schyman får inte sitta i riksdagen.
– Det var en väldigt trist valrörelse. Blockpolitiken tog död på alla visioner. Perspektiven låg på plånböckerna. Sju partier blev två, blev ett. Vi gjorde allt vi kunde men partipiskan ven hårt och folk blev direkt uppmanade att inte rösta utanför blocken och infösta i blockfållorna.
Blockpolitiken bäddade för Sverigedemokraterna, anser Gudrun Schyman.
 
– När utrymmet reduceras ger det grogrund åt populistpartier av olika slag och Sverigedemokraterna kunde fånga upp mycket missnöje. De etablerade partierna saknade förmåga att höja sig, Ingen kunde formulera en politik som gick emot Sverigedemokraterna.
Du eldade upp 100 000 kronor på en grill i Almedalen. Hur känns det nu?
– Ja, vi gjorde ett manifest för rättvisa löner. Och frågan kom ju ändå upp i valet. Vårdförbundets ordförande krävde riksdagspartierna på besked och SKTFs ordförande var ute i samma ärende. Vi är överens med facken men, politikerna vågar inte ta i frågan, Men opinionsbildningen fortsätter och de är bra att frågan kom upp så högt på den politiska dagsordningen.