I ett öppet brev till Ystads Allehanda ger författaren sin bild av turerna kring tornet som uppförts av Kivik Art Center, Ulf Lundells grannar. Nu har kammarrätten kommit fram till det är ett utsiktstorn och inget konstverk. Alltså har Kivik Art Center behövt ansöka om bygglov hos kommunen, något som aldrig gjordes.
 
Nu har kommunen beslutat om ett tillfälligt bygglov på två år, något som skapar reaktioner i Simrishamn. Olika reaktioner. Huvudpersonen själv, Ulf Lundell, kallar beslutet ”förhalning” och skriver att det behövs ”nån slags förlikning. För fridens skull, för rons skull”.

Gudrun Schyman (fi) sitter i Simrishamns kommunstyrelse. Hon ser beslutet som en förlust för Simrishamn.
– Det är en sorglig historia överhuvudtaget. Det här försvårar arbetet med att skapa en attraktiv konstpark. Det är olyckligt att man inte respekterar konsten, säger hon.

 
Kultur- och fritidsnämndens är positiv till att kommunen nu kommer med ett beslut, om än ett tillfälligt sådant.
– Det har varit så många turer nu. Man måste någon gång fatta ett beslut, säger ordförande Gunilla Aastrup-Persson från Österlenpartiet.
 
Gunilla Aastrup-Persson utesluter dock inte att bråket om utsiktstornet kan ge positiva effekter för kommunen på sikt.
– Bråket med Ulf Lundell sätter Simrishamn på kartan. Om det är positivt eller negativt är svårt att säga.

Ulf Lundell skriver i sitt brev att kommunen ser honom som ett problem, en beskrivning som Gunilla Aastrup-Persson inte vill kännas vid. Hon tycker inte att man ska betrakta honom som en "bråkstake" bara för att han driver en process mot Kivik Art Center.

Gudrun Schyman:
– Jag ser inte Ulf Lundell som ett problem. Vad han tycker är konst är ointressant. Han har en annan uppfattning, helt enkelt. Det är viktiga i frågan är att det är en form av nederlag att tala om bygglov när det gäller konst, säger hon.

 
Oscar Örum