Grön Ungdom drar i eftermiddag i gång en dubbelriktad kampanj som ska slå mot Preem och Socialdemokraterna. Ungdomsförbundet hoppas kunna de ungas sympatier.

Kampanjen har namnet “Det är vi som är framtiden”.

”Klimatet är den viktigaste frågan i vår tid, särskilt för oss som är unga. Vi ska se till att politiken blir modigare, grönare och att regeringen fattar de beslut som krävs för att rädda klimatet”, programförklarar David Ling, språkrör för Grön Ungdom.

Kampanjen, som kör i gång i eftermiddag, riktar sig först mot Preems planer på att bygga ut oljeraffinaderiet Preemraff i Lysekil. Därefter vrids kampanjen mot planerna på att bygga ut flygplatsen Arlanda i samband med att Bromma läggs ned.

Kampanjen tar till att börja uttryck i form av klistermärken som Grön Ungdom distribuerar till skolorna.

”Vi brukar ändå vara ute och värva nya medlemmar och prata politik på skolorna”.

Var kommer ni att sätta upp klistermärkena?

”Överallt. Det handlar mycket om att bygga en allmän opinion mot att Preem ökar utsläppen då ska gröna ungdomar så klart sprida budskapet.

Målet med kampanjen är att få till demonstrationer mot Preem och utbyggnaden av Arlanda samt namnunderskrifter riktade till infrastrukturminister Tomas Eneroth (s).

”Vi ganska modesta mål. Vi ska få 1 000 namnunderskrifter mot utbyggnaden av Arlanda och få våra medlemmar att sprida budskapen. Det handlar mycket om mobilisering. Vi ser att ånga unga bryr sig med sitt engagemang i Friday for future, då blir det tydligt att det är en generationsfråga. Det är de unga det handlar. Vi ska vara deras röst i politiken.

Nästa steg i kampanjen sker i de sociala medierna.

”Där ska vi jobba med bilder, budskap om att vi måste flyga mindre och att vi inte kan tillåta den här typen av miljardinvestering infrastruktur och att vi kräver omställning. Vi ska använda bilder från demonstrationerna så klart.

Grön Ungdom vänder sig förutom mot Preem även mot Socialdemokraterna.

”Socialdemokraterna vill bygga ut Arlanda och det samtidigt som siffrorna över flygresandet

har börjat gå ner. Det är en utveckling som är bra och som vi måste stärka då kan vi inte sätta ett politiskt mål att flyget ska öka.

Har du något medskick till Miljöpartiet som sitter i regeringen med S?
”Jag litar på dem och de står för samma sak som vi. De vill heller inte bygga ut Arlanda. Det här är råg i ryggen och en tydlig signal till S att sluta prioriterar korta vinstintressen över vår framtid.