För tillfället är den förberedande skogsavverkningen stoppad av länsstyrelsen på grund av oklarheter om hur stor areal Nordkalk har tillåtelse att bruka. Skogsbolaget Mellanskog, som sköter avverkningen, har till följd av den kraftiga opinionen valt att avbryta uppdraget från Nordkalk.
 
– Jag åker dit för att demonstrationerna hittills har lett till att avverkningen nu står stilla. Jag vill hjälpa till att sätta ytterligare press, säger Grön Ungdoms språkrör Rebecka Carlsson.
 
Uppmärksamheten kring miljöfrågan gör Rebecka Carlsson hoppfull.
 
– Att så många samlas kring en miljöfråga är fantastiskt. Visst var det jättemycket engagemang inför EU-toppmötet i Köpenhamn för några år sedan, men nu handlar det ju om en svensk miljö.
 
Hon fortsätter:
– Protesterna är ju historiska. Tusentals nätaktivister har gått i taket, det är protester i en massa städer och i torsdags samlades hundratals utanför Stockholms stadshus för att visa sitt stöd.  
 
Själv åker hon till Gotland i språkröret Gustav Fridolins ställe.
 
– Gustav blev sjuk, så jag åker i stället.
 
Rebecka Carlsson anser att regeringen urholkat miljöskyddet. I synnerhet Centerpartiet och deras två senaste miljöministrar får sig en känga.
 
– Vad hände med Centerpartiets miljöpolitik? De har kapitulerat fullständigt. Både Andreas Carlgren och Lena Ek berättar för andra länder att de måste stoppa skövlingen av Amazonas, samtidigt undergräver de naturskyddet på hemmaplan.
 
Hon tycker att det är för mycket fokus på organisationer och att medier glömmer bort de privatpersoner som också medverkar i protesterna.
– Det är mycket fokus på vilken logga en aktivist har på sig, här i Ojnareskogen finns jättemånga fristående aktivister och privatpersoner. Men självklart tycker jag att Fältbiologerna, Naturskyddsföreningen och Föreningen bevara Ojnareskogen gör ett skitbra jobb.

Hur länge stannar du?
– Det vet jag inte än, kanske hela helgen. Men jag kommer aldrig att ge upp.

Oscar Örum