– Det tycker vi är lite förvånande, speciellt med tanke på att Moderaterna just nu har en kampanj som heter ”Hallå Sverige – Vi lyssnar”, där ett av de fem områden de vill ha synpunkter på är klimat och hållbarhet. Det vore konstigt om inte vi och alla våra supportrar fick svar från dem, säger Anna Havula, kommunikationsansvarig på Greenpeace.
 
Greenpeace har sedan i måndags bedrivit en kampanj mot Moderaterna för att försöka få partiet att ändra åsikt i frågan om oljeborrning i Arktis.
 
Bakgrunden är en opinionsundersökning, genomförd av Sifo på uppdrag av miljöorganisationen, som publicerades i måndags och som pekade på att en stor majoritet, 83 procent, av den svenska befolkningen var för ett förbud mot oljeborrning i Arktis. En annan undersökning som gjorts bland riksdagspartierna visade att även alla riksdagspartier, förutom Moderaterna vill stoppa borrningen. Sverigedemokraterna svarade inte.
 
Samtidigt sitter utrikesminister Carl Bildt (m) sedan 2011 som ordförande för Arktiska rådet, ett samråd bestående av åtta arktiska länder och där beslut som berör det norra havsområdet fattas. Men under denna tid har han, enligt Greenpeace, drivit en linje som går emot både riksdagsmajoriteten och den allmänna opinionen.
 
Greenpeace har därför uppmanat sina anhängare att gå in på Moderaternas Facebook-sida och lämna sina åsikter och synpunkter, som ett sätt att sätta press på partiet.
 
Gensvaret har varit stort. På knappt fem dagar har det skrivits hundratals kommentarer. Senaste gången Anna Havula räknade fick hon det till omkring 500 och hon tror att det nu kan vara uppe i 700 kommentarer.
 
– Det verkar finnas ett otroligt engagemang för den här frågan, säger hon.
 
Förutom att Carl Bildt alltså blockerat Greenpeace på Twitter tycks organisationen och anhängarna inte ha fått någon respons än från Moderaterna.
 
– Vi väntar på att de dels ska svara alla engagerade personer via sociala medier och ge svar på frågan varför de inte vill skydda Arktis, dels ska svara på vår debattartikel i Göteborgs-Posten, säger Anna Havula.
 
Den 15 maj håller Arktiska rådet möte i Kiruna. Greenpeace ska fortsätta trycka på för att få Carl Bildt att, innan mötet, ”förklara sig och sin politik för alla engagerade människor”.
 
Men är det smart att göra partipolitik av det här? Det är ju ändå regeringen som driver linjen?
– Vi bara konstaterar att den här Arktisstrategin som Sverige har, inte har behandlats i riksdagen. Den har tagits fram av utrikesdepartementet under ledning av Carl Bildt och presenterades inför riksdagen 12 dagar innan det svenska ordförandeskapet började utan att riksdagen hade möjlighet att göra ändringar i den, säger Anna Havula.
 
Hon fortsätter:
 
– Vi vet inte vilken intern process som allianspartierna har haft, men vi konstaterar att trots det faktum att alla andra partier förutom Moderaterna faktiskt vill att Sverige ska verka för någon form av förbud mot oljeborrning så har Sverige ändå inte verkat för det. Det är Moderaternas linje som gäller i frågan och därför riktar vi oss mot dem.
 
Dagens Opinion har varit i kontakt med Carl Bildts pressekreterare som ber om att få återkomma.