Eftersom stora misstag med rösträkningen det ordinarie rösttillfället vid valet av landstingsfullmäktig i Västra Götaland, uppmanas nu medborgarna i regionen att återigen ta sig till valurnorna. Valdeltagandet beräknas bli lågt.
Statsminister Fredrik Reinfeldt talade i onsdags på Götaplatsen i Göteborg, men Socialdemokraterna har ännu inte meddelat om partiledare Håkan Juholt ska tala.
– Socialdemokraterna är väldigt ambivalenta. Är Juholt synlig i kampanjen ger det ju en skjuts åt Socialdemokraterna, men det kan också vara en nackdel. Åker han ner till Göteborg och pratar och Socialdemokraterna ändå gör ett dåligt val, får han ju en förlorarstämpel på sig, säger Ulf Bjereld.
 
Även Moderaterna och alliansen, tror han är ambivalenta.
– Går det bättre för dem i det här valet än i det förra är det ju en fördel, men jag tror även att de är lite avvaktande. Att de skickade ner Reinfeldt och Borg var inte oväntat. De borgerliga har varit svaga i Västra Götaland och de behöver ministrar för att mobilisera sin väljare. Socialdemokraterna har ju Anneli Hulthén och Anna Johansson, som är starka här nere.
 
Varför är intresset så lågt bland väljarna?
– För att valet i huvudsak handlar om sjukvårdsfrågor och om regionsstyre och dess arbetsuppgifter. Väljarna har nog svårt att se skillnad på blocken.
 
Det låga valdeltagandet tror han främst drabbar Socialdemokraterna.
– Det är främst s-väljare som inte kommer att rösta igen.
 
Henrik Ekengren Oscarsson, också han professor vid Göteborgs universitet, tror att det låga valdeltagandet leder till maktskifte.
– Med största sannolikhet, på grund av det låga valdeltagandet. Det är svårt att skapa samma intresse och vid lokala val som vid nationella.