Medicover omsätter uppåt 3 miljarder kronor i år. Affärsidén är att både försäkra och vårda försäkrade. De största marknaderna finns i Östeuropa, inte minst Polen, där Medicover nyligen byggde ett sjukhus för en halv miljard kronor i Warszawa. År 2010 omsatte den svenska verksamheten 5,8 miljoner kronor. Bolagets ägarbolag ligger på Cypern och moderbolaget har sätet i Luxemburg. Medicover ägs av Oriflame-familjen af Jochnick som äger 80 procent av bolaget sedan det köptes ut från börsen 1996.
 
– Vi har ingen verksamhet inom Sveriges gränser, men driver ett svenskt bolag som sköter försäkringarna. Och bolaget bygger på ett svenskt initiativ och jag har varit vd här sedan dag ett, säger Fredrik Rågmark, vd för Medicover.
Han uppskattar priset från Swecare, en stiftelse som regeringen driver tillsammans med hälso- och sjukvårdsindustrin. Priset delas ut av socialminister Göran Hägglund (kd).
– Det är väldigt roligt att få priset och bli uppmärksammad föra att vi exporterar svenskt kunnande och kunskap. Vi är stolta över att ha byggt en vårdmodell på svenskt tänkande och kvalitet.

Ni kanske kan exportera er till Sverige?
 – Kanske det. Det kan mycket väl bli så att vi en dag har aktiviteter i Sverige.

Varför finns ni inte i Sverige?
Det har inget med Sverige att göra. Vi har hållit på i Östeuropa sedan murarna föll. Vi kom i gång 1995. Det var uppenbart att vårdbehoven och affärsmöjligheterna i att bygga upp en kvalitativ vårdverksamhet var fantastiska. Men det är inte lätt. Då hade alla andra varit här. Nu när vi har kommit upp i en volym har vi kunnat exportera vår framgångrika modell in i Tyskland där vi nyss satte upp ett labb. Vi är också stolta över att ha byggt det första sjukhuset som byggts i Warszawa sedan 1967. Nu har vi en hel del patienter från Sverige som kommer dit.

Har svenska politiker och svensk politik något att lära sig från de marknader ni finns på?
– Den stora utmaningen för politiker i de länder vi verkar i, är att det finns mycket mindre pengar i systemet. Att bygga sjukhus, och utrustning kostar lika mycket som i väst. Så personalen blir underbetald och dat har givit historiskt dålig vårdkvalitet. Nu är Polen är en stjärnekonomi i Europa, men har långt kvar till Svenska nivåer, när det gäller BNP per capita. Bara 6 procent av BNP går till sjukvården. Det har lett fram till att den politiska klassen i de här länderna är mer pragmatiska och ser till at det kommer in mer privata finansiärer i systemet. Politikerna här har en större lyhördhet för en blandning mellan offentligt och privat kapital, säger säger Fredrik Rågmark.