Kristdemokraternas förra partiledare Göran Hägglund går över till en annan kommunikationsbyrå. Som tidigare socialminister 2006-2014, har han en del funderingar kring hanteringen av corona.

När han slutade som partiledare 2015 plockades han upp av kommunikationsbyrån Narva, ett samarbete han nu lämnar.

– Efter fem år minus en månad på Narva så är det dags att ta ett steg till, säger Göran Hägglund.

I stället går han över till Reform Society där han ska jobba som konsult.

– Naturligtvis kommer jag att ägna mig mycket åt hälso- och sjukvård. Men även andra uppgifter som rör samhällsbyggnad, som alltid har intresserat mig och som jag hoppas få ägna mig mer åt.

 

Hur gick det till?
 – Sedan jag började på Narva har jag blivit kontaktad ganska många gånger med ojämna mellanrum. Men jag har hållit det ifrån mig. Men efter fem år på samma ställe, så tänkte jag att jag inte kommer att kunna byta uppdragsgivare så väldigt många gånger till. Den presentation av Reform Society som jag har fått och de personer jag har träffat har gjort mig säker på att det är rätt ställe att finnas på.

Du går till en byrå som är mer förankrad i organisations och Fackföreningssverige. Hur tänker kring det?
 – Det är en spännande uppgift. Jag brinner för civilsamhället som funktion som jag tror är en katalysator för samhällsbygget i stort. Jag gillar också att vi har stora och starka fackföreningar. Jag ser också fram emot att jobba med det, men även med myndigheter och företag som vill bli bättre på att nå ut i den kakafoni som tillvaron är i dag.

Hur mycket tid ska du vara på byrån?
 – Som på Narva kommer jag att lägga en dag per vecka, men det kan vara perioder när det blir mer intensivt.

Följer du svensk politik?
 – Ja, kanske lite mer intresserat än de flesta. Sedan april 2015 har jag inte haft några poliska uppdrag och planerar heller inte att skaffa några. Jag har kontakter med många i politiken av skilda partikulörer.

Vad tycker du om utvecklingen i svensk politik?
 – Vi har lyckan att leva i ett land där alla politiska partier, oavsett färg, vill göra sitt bästa för Sverige. Men vi har en utveckling med oroande drag och som har skett successivt när det gäller respekt för politiken och dess institutioner. Det betalar sig bättre i dag för partier att i vredesmod lämna överläggningar än att nå överenskommelser och därmed åstadkomma förändringar. Det finns ett allt starkare inslag av eller betoningar på oneliners och tydliga statements än att man orienterar sig i en väldigt komplex tillvaro.

Hur sköter sig ditt gamla parti (kd)?
 – Det har ju skett en hel del förändringar sedan jag lämnade i alla partier. Jag avhåller mig lite från att recensera de som kör partiet i dag. Det värsta som finns är att baksäteschaufförer som ska tala om hur man kör. Det är ett otyg. Särskilt när det gäller gamla partiledare.

 

Som tidigare socialminister kanske du har några tankar kring hanteringen av corona?
 – Var ska vi börja? Vi kan inte riktigt göra den summeringen än, men det tycks som om det gjordes några misstag initialt som vi fortsatt får betala en del för. Men på det hela taget gillar jag strategin, som jag tror blir mer uthållig när den bygger på många människors egna beslut och ansvarstagande. Det tillhör det sätt på vilket Sverige sköts och vilket jag gillar, säger Göran Hägglund och lägger till:

– Oerhört avgörande blir hur väl vi lyckas med vaccinationer. Varje dag det tar längre tid än det borde, har ett högt pris. Kan vi skynda på vaccinationsförloppet vinner vi ofantliga världen i form av räddade människoliv, vi lindrar sjukdom och sparar stora pengar. Nu bör fokus vara mycket på vaccination.

Vilka ”initiala misstag” har begåtts?
 – Som jag förstår det, borde man ha gjort tidigare när det gäller folk som kom tillbaka till Sverige. Vi borde ha varit snabbare på bollen. Det blev för tillbakalutat, tyvärr.