Radio1 är namnet på den pratradiokanal efter amerikansk förlaga som MTG startar i början på april på Stockholmsfrekvensen 101,9 då Star FM släcks ned. Två timmar varje tisdagseftermiddag kommer riksdagsledamoten Federley ikläda sig rollen som programledare bakom stationens mikrofoner och telefonlinjer. Även om kanalen endast etersänds i Stockholm kommer den samtidigt sändas över nätet vilket gör att Federley hoppas på lyssnare i såväl resten av Sverige som utomlands.
 
– Jag har en del hangarounds på min blogg som bor utomlands och jag hoppas att de hittar fram till programmet. Det är så medielandskapet ser ut i dag, säger Fredrick Federley som erkänner att han blev förvånad när han fick erbjudandet om att leda ett eget program på stationen. Men det var ett erbjudande han raskt accepterade.
 
I USA är det vassa radioprofiler som leder programmen som mer än gärna låter det hetta till när lyssnare ringer in. Vad tänker du fylla programtiden med?
– I grunden det som är aktuellt här och nu. Men jag siktar också på att ta upp mer övergripande frågor, ämnen och gäster som inte får plats i medier som Studio Ett och liknande då de uppfattas som alltför kontroversiella. Till exempel pågår det en intensiv diskussion om legalisering av cannabis, men den frågan är helt frånvarande i svensk media. Hyckleriet om ett svenskt medlemskap i Nato tar jag också gärna upp, och debatten om sex och sexköp.
 
– Det finns många bloggare därute som är duktiga. Jag ser också gärna gäster som står både till höger och vänster om mig som till exempel syndikalister och frihetsfrontare som annars aldrig hörs i debatten.
 
– Jag siktar på att göra en talkshow där vanliga människor och inte bara generaldirektörer får ordentligt med plats. Min dröm är att de får ringa rakt in i studion utan att först filtreras genom en telefonsluss. Då blir det liv och nerv i programmet.
 
Tänker du använda programmet som en politisk plattform för din egen karriär som riksdagsledamot?
– Det här är ett politiskt ställningstagande från min sida. Jag har hela tiden sagt att det behövs fler svenska radiokanaler. Och nu kan jag dra mitt strå till stacken via detta. Men det kommer inte inkräkta på mitt riksdagsuppdrag. Programförberedelserna får jag sköta på söndagskvällarna. Det blir helt enkelt en del av mitt opinionsbildande arbete.
 
Har du någon förebild som programledare inom radio eller tv som du hämtar inspiration från?
– Jag vill tillbaka lite av den andan som Robert Aschberg hade när han gjorde sina första program i Diskutabelt där han tog tydlig ställning. Men jag gillar också Henrik Torehammar i P3 och hans känsla av att det är lite härligt pladder på en kafferast. Och så har vi Malou von Sivers som låter folk komma till tals.
– I amerikansk radio är de duktiga att komma fram till vad folk egentligen tycker i kärnfrågan och vad den handlar om. Det hoppas jag kunna mejsla ut i samtalen och debatterna.
 
Andreas Henriksson