Försvarsministern håller inte med att försäljningen av Jas Gripen går trögt.
– Nej, tvärtom. Jag håller inte med dig. Jas Gripen säljer bra och finns på tre olika kontinenter, säger försvarsministern Sten Tolgfors till Dagens Opinion.
Den senaste affären är försäljningen av Jas Gripen till Thailand. Det är fråga om ett mellanstatligt avtal där förutom 12 stycken Jas Gripen plan även ingår ett ledningssystem, Saab 340.
14 Jas gripen plan ingår i ett hyrköp med Ungern fram till 2016.
En likadan affär har gjorts med Tjeckien, men där löper avtalet ut ett år tidigare 2015.
De kunder som upphandlat/leasar Gripen genom ett mellanstatligt avtal med Sverige deltar också i Gripen Parts Exchange Programme som är ett ”pooling & sharing”-koncept.
– Det finns ett stort intresse för Jas Gripen ute i världen, säger Sten Tolgfors.
Bland länder som visar intresse för att köpa eller hyra Jas Gripen finns Danmark, Brasilien, Bulgarien, Schweiz och Kroatien.
Till Sydafrika har Sverige sålt 26 Jas Gripen utan ett mellanstatligt avtal. Dessutom hyr man ett antal Jas Gripen till Empire Test Pilot School.
– Vi har en myndighet som ska hjälpa Jas Gripen med export och jag tycker att Försvarsexportmyndighet gör ett bra jobb, säger Sten Tolgfors.
– Uppgifter om värde på affärer kan inte lämnas ut på grund av sekretess, säger Johanna Mattsson informatör på Försvarsexportmyndigheten.
 
Tonchi Percan