– Det är ju otvetydigt så att sänkt skatt till pensionärerna är det medialt mest diskuterade förslaget. Men vi har tidigare sagt att vi har tre prioriteringar som vi inte graderar, säger Kristdemokraternas presschef Martin Kits på söndag kväll.
Tidigare under dagen har Rapport berättat att Kristdemokraterna inte fick igenom sänkt skatt till pensionärerna, en reform som skulle ha kostat 2,3 miljarder kronor per år.
– Vi har gjort en annan prioritering än de andra partierna. De har uppenbarligen lagt sitt krut på annat håll. Vi har stått ensamma och försökt, men någonstans når man en gräns där det inte går längre.
Kristdemokraterna försöker nu få igenom riktade åtgärder till de sämst beställda pensionärerna.
– När vi har parata färdigt om pensionärsfrågan presenterar vi ett slutresultat. Men med alls säkerhet blir det ingen sänkt skatt.
Kristdemokraterna har nu två andra prioriteringar som partiet försöker få igenom i budgetförhandlingarna. En handlar om att genomföra förändringar i sjukförsäkringen som ”vi gemensamt har skissat på” för 1,3 miljarder kronor per år.
Den tredje gäller förstärkningar av barndelen i bostadsbidraget för 700 miljoner kronor per år.
Denna tredje prioritering är ett minimum för vad Kristdemokraterna vill ha igenom.
– Det är ett golv för vår ingång i förhandlingarna, säger Martin Kits.
Finansminister Ander Borg (m) uppskattar reformutrymmet till 10-15 miljarder kronor per år för 2010. Av dessa har 2,8 miljarder öronmärkts för underhåll av vägar och järnvägar. Regeringen har också pratat, men inte beslutat om, sänkningar av restaurangmomsen för 5 miljarder kronor per år, enligt Centerpartiets linje. Folkpartiet vill ha höjda löner till lärarna. Spelet om budgeten fortsätter.