– Förhandlingarna som ledde fram till överenskommelsen har pågått i hemlighet, och tillräckligt få människor har känt till förhandlingarna att man lyckats hålla det hemligt. Det var väl inte heller en slump att överenskommelsen skedde vid jul, då färre granskare är i tjänst, säger Nils Gustafsson, statsvetare och forskare vid Institutionen för strategisk kommunikation vid Lunds universitet.
Samtidigt visar efterspelet, inte minst i sociala medier, på det rakt motsatta: en frispråkig, ibland internpartistiskt, diskussion i öppna.
– Efterspelet har varit det mest intressanta. I och med sociala medier har det blivit lättare för tidigare partiföreträdare och ministrar att uttala sig utan att för den sakens skulle behöva intervjuas i medierna, säger Nils Gustafsson.
Detsamma gäller möjligheten att vädra sin ilska mot uppgörelsen via kommentarer på exempelvis den tilltänkte moderatledaren Anna Kinberg Batras Facebookvägg. När det gäller kommentarer av typen ”jag kommer aldrig mer att rösta på Moderaterna” finns det dock anledning att hissa varningsflagg, åtminstone då kommentarerna inte postas under eget namn.
– Det är lite oklart om det verkligen är, i detta exempel, moderata väljare som uttalar sig. Spinnet i sociala medier påminner nämligen mycket om gamla tidningsinsändare där politiska motståndare uppger sig vara besvikna partisympatisörer som efter 30 år nu väljer att rösta på ett annat parti. Den typen av insändare är nästan alltid skrivna av ombudsmän från andra partier.
Oscar Örum
Utvalda kategorier


Rolf van den Brink
DO JOBB
Inga lediga jobbannonser.