Boken har dock väckt ett enormt intresse.
– Både vid bokmässan och på förlaget i Stockholm har det varit fullt tryck med journalister, men något enormt mycket på själva innehållet har jag ännu inte fått. Men det kommer när folk hunnit läsa. Jag tror att det blir blandade reaktioner med många kritiska, något annat förväntar jag mig inte heller, säger Fredrik Loberg, som till vardags är journalist på tidningen Nyheterna.
 
Boken ”Utmanaren”, som släpptes igår, handlar om Håkan Juholts liv och berör inte bara hans 10 månader som partiledare utan även vägen dit.
– Från början var det faktiskt meningen att hans tid som partiledare skulle bli något kapitel mot slutet av boken, som framförallt skulle handla om hans bakgrund. Det finns mycket berättelser från hans tid som fotograf och på SSU, om hur riksdagsarbetet började.
 
Men det tog inte lång tid innan det började blåsa kring honom, något som fick Fredrik Loberg att ändra kurs.
– Det hade känts konstigt om man undvek att skriva om det, både efter den turbulenta tiden när han var nära att avgå men också när han verkligen avgick i januari i år. Då förstod jag att jag måste jobba mer och skriva fler kapitel om vi ska kunna göra en bok. Den blev nästan dubbelt så lång.
 
Varför ville du skriva den här boken?
– När han blev vald märkte jag ju att det fanns en stor nyfikenhet kring honom som person. Jag gillar att göra fördjupningsarbete och såg en chans här.
 
Boken lägger fram nya detaljer kring Håkan Juholts sista tid, som att han exempelvis tagit hjälp av Ingvar Carlsson. Fredrik Loberg vill dock själv inte svara på vad han tycker var mest överraskande, utan vill lämna analyserandet åt andra.
 
Hur var det att skriva boken?
– Spännande. Att som landsortsjournalist få göra en sådan här större grej, det är alldelles speciellt. Grejen var att försöka få ihop tiden. Jag skrev boken mest under semestrar och helger. Jag jobbade under den här tiden som journalist, men gick sedan ner på halvtid i höstas. Men då hade jag kommit ganska långt.
 
Har Håkan Juholt själv sagt något?
– Nej, han har inte fått läsa något innan. Han har antagligen tagit del av släppet, men vet inte vad han tycker i nuläget. Imorgon kommer han till bokmässan och då kan jag tänka mig att han säger något.