Vilka frågor blir viktiga att prioritera inför budgeten?
– Att få igenom investeraravdraget. Vi vet att det är viktigt för företagen. Avdraget gör det lättare att investera i bolaget och med lägre risker för familjemedlemmar och medlemmar. Vi ser också att bolagsskatten behöver sänkas?
 
Är det inte längre sänkta arbetsgivaravgifter som är det viktiga?
– Jo, vi är dock realister. Det är ett förslag tänkt för den regering som tillträder 2014. I ett första steg kostar det 15 miljarder kronor. Och även om vi kan visa att staten får igen pengarna på fem år, inser jag att vi inte har det ekonomiska läget idag.
 
Annie Lööf har svängt om bolagsskatten. Hon vill också ha ett investeringsavdrag. Ni verkar samkörda?
– Men jag är orolig för att regeringen ska ha för mycket fokus på de stora bolagen och få dem att betala skatt i Sverige genom sänkt bolagsskatt. Men det är de små bolagen som kan få fart på tillväxten. Att sänka bolagsskatten med 1 procent kostar 4 miljarder kronor. Investeraravdraget kostar 0,5-1,0 miljarder.
 
Hur ser ni på näringsdepartementets sätt att driva näringslivspolitik. Du har ju själv jobbat där under dåvarande näringsminister Maud Olofsson (c)?
– Många reformer kom på plats i början, år 2006-2008. I dag ligger de viktigaste reformerna för företagen på finansen, arbetsmarknadsdepartementet och justitiedepartementet som sänkta arbetsgivaravgifter, a-kassan, 3-12-reglerna, revisionsplikten och arbetsrätten. Arbetsförmedlingen skulle konkurrensutsättas redan 2006. Inget har hänt. De skulle behöva hålla högre fart, medan näringsdepartementet har få reformområden för sig.
 
Vad borde näringsdepartementet jobba med?
– Det som hänt sista halvåret och som varit positivt är att de har börjat rensa upp i riskkapitalhanteringen. Man kan raljera över 375 miljoner till kvinnors företagande, men det ligger 15 miljarder i statligt riskkapital som inte alla vet vad de gör. Där måste Annie Lööf (näringsminister (c)) våga ta nästa steg och titta på om fonder som industrifonden verkligen hjälper företagen, om vi nu ska ha ett statligt riskkapital.
 
Näringsdepartementets sätt att hantera sin internrepresentation har ju hamnat i blåsväder. Hur framstår det för era medlemmar som ändå får slita ihop till skatten?
– Alla skattemedel, oavsett om det handlar om riskkapital till Vincent Shoes, kommuner som bygger arenor som går i konkurs eller representation på regeringskansliet, ska hanteras med försiktighet. Reaktionen från medlemmarna är att oavsett vad det är för fasoner politikerna håller på med ska skattemedel hanteras sparsamt.
 
Du är ju Centerpartist och vän med Annie Lööf, vad vill du hälsa henne?
– Jag är inte centerpartist.
 
Okej. Du har varit centerpartist och vän till Annie Lööf, vad vill du hälsa henne?
– Blicken på bollen. Bättre villkor för företagen.