Grunden i Folkpartiets nya sjukvårdspolitik är att patientens ställning ska stärkas, berättar Anna Starbrink, landstingsråd i Stockholm och ansvarig för Folkpartiet utveckling av vårdpolitiken.
 
– I dag ska berätta om olika sätt att komma åt geschäftet och säkerställa att vården som erbjuds är vetenskapligt förankrad. Geschäftet är ett rätt stort problem och vi har sett en den oroväckande domar på senarer tid, säger hon.
Domarna ska gälla läkare som blandat sina roller som anställda läkare med verksamheter inom homeopati och healing.
 
– Vi vill stärka kvacksalverilagen så att den även skyddar personer som är psykiskt sjuka. Läkare ska inte kunna blanda ihop roller när de marknadsför sig och vården ska bygga på vetenskap och erfarenheter.
Folkpartiet vill även se förändringar i patientsäkerhetslagen.
– I dag kan vem som helst snabbt blir sorgeterapeut eller vad som helst efter några kurser och ge sig in i branschen. Därför vill vi att psykisk sjukdom också ska omfattas av patientsäkerhetslagen.
Folkpartiet presenterar idag också förslag på certifiering av elektroniska hälsotjänster.
– Det finns en yvig flora av hälsopsykologer på nätet. Vi vill starta en appstore på nätet där det finns råd som bygger på vetenskap och erfarenheter.
Vem som ska bli huvudman för en sådan funktion är inte Folkpartiet helt klara med.
– Man kan tänka sig olika varianter. Vi i Stockholm, som jobbar med Vårdguiden, kan ta till exempel ta på oss ett större ansvar. Men utvecklingen måste ske med de andra landstingen i landet, säger Anna Starbrink.