”Jag är positiv, analysen är gedigen och förslagen till stärkt finansiering både rimliga och förhoppningsvis hållbara. Den samverkan som föreslås i modellen med en filmfond betyder att svensk film får en stabilare grund”, kommenterar Filminstitutets vd Anna Croneman.
Hon är även nöjd med att utredningen konstaterar att ”svensk film är underfinansierad i internationell jämförelse och de offentliga stöden är bland de lägsta i Europa”.
”Vi hoppas att utredningen landar i en uppdaterad modern filmpolitik, som ger svensk film de förutsättningar den är värd för att nå publiken i hela landet”, anser Anna Croneman.
Branschorganisationen Film&TV-Producenterna gör något av vågen för utredningens betänkande.
”Utredaren har gjort ett jättebra jobb. Den helstatliga filmpolitiken har varit ett misslyckande. Med förslagen i utredningen ges förutsättningar för en växande finansiering och förhoppningsvis även bättre skydd mot politisk styrning. Det är också bra att utredningen föreslår färre och tydligare mål”, kommenterar Film&TV-Producenternas ordförande Eva Hamilton.
Hon gillar även förslagen på skatter.
”Att växla biomoms mot en biografavgift är viktigt, både för biogåendet och för att finansieringen av ny svensk film ska kunna växa. Förslaget om en streamingavgift är både nödvändigt och logiskt. Fjorton andra europeiska länder inklusive Danmark och Norge har redan infört liknande finansiella krav”.
Eva Hamilton gillar även förslaget på att en filmfond inrättas.
”Filmfonden är ett både kreativt och konstruktivt förslag som vi gärna bidrar till att förverkliga. Men vi noterar och instämmer i utredningens tydliga signaler om att produktiondincitament egentligen hör hemma på näringsdepartementet. Det är en fråga vi kommer fortsätta att driva”, anser Eva Hamilton.
”Svensk film är idag starkt underfinansierad och i behov av en kraftfull filmpolitik. Därför vädrar vi viss morgonluft när vi tar del av den nya filmutredningens förslag. Det är konstruktiva och genomförbara förslag som skulle utveckla och stärka den svenska filmbranschen”, kommenterar Simon Norrthon, förbundsordförande i fackförbundet Scen & Film.
Han gillar även förslagen om finansiering.
”Ett utvecklat produktionsincitament i en filmfond som bärs av branschen och staten gemensamt skulle på allvar kunna bidra till en stark svensk produktionsmarknad. Det är också ett bra förslag om en avgift för strömningstjänster. Det stärker finansieringen och bidrar till en mer hållbar filmkultur”.
Utvalda kategorier

Rolf van den Brink
DO JOBB
om oss Dagens Opinion riktar sig till engagerade och intresserade proffs inom opinionsbildning, kommunikation och samhällsförändring. Vår ambition är att utveckla, utmana och underhålla vår...