Feministiskt initiativ: Sida sponsrar utnyttjande av kvinnors kroppar
Förra veckan avslöjades att den svenska biståndsmyndigheten Sida betalar ut 31 miljoner kronor till den nederländska organisationen Mama Cash. Kritiken, som kommit från bland annat Sveriges Kvinnolobby, handlar om att organisationen vill att sexhandel ska legaliseras. Det är något som strider mot Sveriges inställning i frågan.
– Det är olyckligt att vi använder statliga pengar för att sponsrar organisationer som vill legalisera prostitution
Förra veckan avslöjades att den svenska biståndsmyndigheten Sida betalar ut 31 miljoner kronor till den nederländska organisationen Mama Cash. Kritiken, som kommit från bland annat Sveriges Kvinnolobby, handlar om att organisationen vill att sexhandel ska legaliseras. Det är något som strider mot Sveriges inställning i frågan.
– Det är olyckligt att vi använder statliga pengar för att sponsrar organisationer som vill legalisera prostitution. Vi ser det som ett utnyttjande av kvinnors kroppar och ser hellre att Sverige bidrar till organisationer som jobbar mot prostitution, säger Feministiskt initiativs talesperson Carl Emanuelsson.
Han ser också ett principiellt problem med att svenska myndigheter inte har tillräcklig koll på var pengarna verkligen går till och om det verkligen når de människor som det är meningen att de ska nå.
– Det kan skötas bättre och jag kan känna är att Sida och andra myndigheter bör göra konsekvensanalyser om vad som ska stödjas eller inte. Även om vissa organisationer kan ha delar som är behjärtansvärda kan det finnas andra delar i verksamheten som inte stödjer de värden som vi gör.
Håller den politiska attityden kring synen på prostitution på att förändras i Sverige?
– Jag tycker nog det, delvis. I bland går det att läsa i medier om partier eller företrädare som vill ha statliga bordeller eller liknande, en nyliberalism som säger att sex kan vara en handelsvara. Men det är mer ett uttryck för enskilda individers åsikter och den stora majoriteten i Sverige förstår att det inte fungerar att tycka att prostitutionen är acceptabelt i vissa sammanhang, men inte andra. Det måste vara nolltolerans, inte minst på grund av att det i kölvattnet kommer kriminalitet och människohandel.
Hur driver Feministiskt initiativ de här frågorna?
– Vi försöker organisera feminister på gräsrotsnivå i kommuner och län och att nätverka med andra feministiska organisationer. Sedan förra valet har vi startat upp nya lokalgrupper hela tiden och har samarbetat med flera andra aktörer när det gäller mäns våld mot kvinnor, papperslösa kvinnors rättigheter och jämställda löner. Vi vill bygga allianser för att kunna lyfta frågorna på bred front, då blir vi starkare som opinionsbildare.
Vilka byråer jobbar ni med?
– Vi har, vad jag vet, ingen pr-byrå just nu men det kommer vi förhoppningsvis ha fram till valet. Vi har annonserat och fått flera svar utan att ha valt någon än. Det gäller att få de byråer som är intresserade att tänka sig att jobba gratis eftersom alla som arbetar inom Feministiskt initiativ arbetar ideellt.
Vad har ni för budget?
– Vår budget består uteslutande av medlemsavgifter på mellan 50 och 500 kronor per år och inkomsterna varierar ganska mycket. Bortsett från specifika bidrag, som en miljon från Benny Andersson i valrörelsen 2010, handlar det inte om stora summor. I princip alla pengar, minst 90 procent av budgeten de senaste fyra åren, går direkt in på ett sparkonto för att trycka och dela ut valsedlar.
Oscar Örum
Tipsa dagens opinion
Lämna ett tips till oss. Observera att du är helt anonym och att källskydd tillämpas. Rätten att vara anonym är reglerad i svensk grundlag.
Lämna ett tips
Använd formuläret nedan för att tipsa oss. Observera att du är helt anonym och att källskydd tillämpas. Rätten att vara anonym är reglerad i svensk grundlag.