UPPDATERAD.  LO-förbunden Kommunal, Byggnads, Fastighets och Målarna, lämnar förhandlingarna om en ändrade lag anställningsskydd och omställning, Las.

Förändringen av Las, ska bland annat ska innebära en större flexibilitet för arbetsgivarna, men även kompetensutveckling för arbetstagarna.  Förändringen av Las är en del av uppgörelsen mellan regeringen och Centerpartiet och Liberalerna. Tanken är att parterna själva ska sköta förhandlingarna.

Men nu hoppar Kommunal, Byggnads, Fastighets och Målarna, av enligt SR Ekot. Sedan tidigare står Pappers utanför. Svenskt Näringslivs vice vd Mattias Dahl ”beklagar” avhoppet:

”Samtidigt blir det märkligt att hoppa av innan det finns något konkret förhandlingsresultat att ta ställning till. Så långt har parterna inte kommit ännu. Omfattningarna av förhandlingarna kan heller knappast komma som en överraskning. De har varit kända sedan allra första början”.

Mattias Dahl varnar nu för politisk inblandning i förändringarna av Las:

”Om inte parterna klarar att ta ansvar för förhållanden och regler på arbetsmarknaden så ökar risken för större politiskt inflytande och reglering. Det vore en mycket olycklig utveckling som inte skulle vara bra för vare sig arbetstagare eller arbetsgivare”.

Enligt den LO-ägda tidningen Arbetet har de fem förbunden har reagerat mot ett dokument som de ska ha fått ta del av förra veckan. Där ska begreppet att det ska finnas ”saklig grund” för en uppsättning ha tagits bort.

”De har sett ett inspel från arbetsgivarna. Där står vad arbetsgivarna tycker ska stå. Nu håller vi på att bearbeta dokumentet och tänker förhoppningsvis skicka iväg ett motsvarande dokument som kommer att se annorlunda ut”, kommenterar LOs avtalssekreterare Torbjörn Johansson.

”Det var först på måndag kväll i förra veckan som LO-förbundens avtalssekreterare fick se avsiktsförklaringen. Så kan man inte förhandla, säger Tobias Baudin, Kommunals förbundsordförande, till Arbetet.