Varför ställer Mona Sahlin sin plats till förfogande?

– Det klart att partiledaren ska leda. Efter att ha out-sourceat förnyelseprocessen till grupper utanför partiledningen måste Mona Sahlin återta kontrollen över krishanteringen. I vakuumet sedan kriskommissionen tillsattes har ett antal aktörer börjat positionera sig och sätta förändringsagendan. Ett uttryck för det var gårdagens attack mot Tomas Östros (s) där debatten kunde slutat i ifrågasättande av några få i ledningen. Istället styr Sahlin om mot en debatt om hela ledningen och hela politiken.


Problemet, anser Ewelyna Tokarczyk, är att det fortfarande är osäkert om partiet har en sammanhållen strategi.
– Hade strategin funnits kanske man tex. hade varit överrens i verkställande utskottet om tagen. Ska prövningen av mandatet vara verklig måste Sahlin med flera ledande formulera en politik som medlemmar och väljare kan förhålla sig till.

 

 

Vad innebär det för Socialdemokraterna?

– På lång sikt finns Socialdemokraterna bara kvar om man kan förnya sig. Att politiken måste förnyas är en självklarhet men en bra politik måste bäras fram av bra politiker. Bland de som återfinns på olika ledande poster inom (S), finns det några som varit med och förlorat ett antal val. Nu gäller det att hitta dem som kan vinna val.

 

– Nu positionerar sig personer som ser sig själva som framtidsnamn. Valberedningen kommer 2011 att skaka fram ett förslag med några nya namn men troligtvis kommer ett antal personer få förnyat förtroende däribland Mona Sahlin. Frågan är ändå vem som leder Socialdemokraterna 2014?

 

 

Vad innebär det för oppositionen?

 

– De rödgröna har nyss gjort slut. Om man ens ska fundera på att bli ihop igen krävs en förnyelse av persongalleriet och en politik som ger socialdemokrater lite självförtroende i äktenskapsförhandlingarna.

Vad gäller det korta perspektivet, tror Ewelyna Tokarczyk, dock att det för partiet blir rörigt, osäkert och smärtsamt,