I början på veckan meddelade SCA att 1 500 jobb ska försvinna från Sverige. Även andra jättar som Ericsson, Telia, Atlas Copco, SSAB och Volvo Bussar har kommit med varselbesked den senaste tiden.
 
Totalt rör det sig om över 7 000 personer som varslats endast i september, enligt Arbetsförmedlingen, vilket är 4 500 fler än samma period i fjol. I år har totalt 46 000 personer varslats.
 
Dagens Opinion frågar handelsminister Ewa Björling om vad regeringen kan göra.
 
– Det handlar om att hela tiden ha ett bra klimat för företagare, att se till att det är lätt och enkelt att anställa, lätt och enkelt att starta företag. Från min horisont gäller det naturligtvis att hela tiden vässa verktygen och exporten. Det handlar också om att se möjligheter för nya jobb och verksamhetsområden, vi lever i en föränderlig värld, säger hon.
 
Hur påverkas exporten?
– Tittar vi på våra exportsiffror ser vi att vi naturligtvis påverkas av vår omvärld, annat vore konstigt. 70 procent av vår export är inom Europa, och det är bara att se hur situationen ser ut där. Självklart är det tufft, därför är det ännu viktigare att se hur vi kan bli ännu bättre på det offentliga främjandet och utvidga det till fler sektorer och hitta nya marknader.