I Greenpeace bok är siktet inställt på näringsminister Mikael Damberg (s), statsrådet med det huvudsakliga ansvaret för Vattenfalls förehavanden. Han är inbjuden till lanseringen men har avböjt att dyka upp. Boken, som heter ”Bästa boken om Sveriges sämsta idé”, kommer i stället att överlämnas till Stina Billinger, planeringschef på näringsdepartementet, senare samma vecka.
– Vi tycker att det är så häftigt att få många av Vattenfalls delägare får en chans att göra sina röster hörda. Vattenfalls brunkolsverk i Tyskland väcker känslor och ett stort miljöengagemang, och vi vill visa det folkliga motstånd som finns mot brunkolen. Vi hoppas att Mikael Damberg tar till sig budskapet, säger Annika Flensburg, kommunikationschef på Greenpeace Sverige.
Idén om projektet kläcktes före sommaren och sedan dess har Greenpeace samlat in över 1 000 enskilda röster som är kritiska till Vattenfalls tyska brunkol, båda via webben och under miljöorganisationens landsomspännande ”Vattenfall-turné”.
Boken lanseras på Södra teatern i Stockholm 17 november. Pär Holmgren, som genom sitt Pärspektiv förlag även agerar förläggare, kommer att delta i ett panelsamtal med Greenpeaces Sverige-chef Annika Jacobson, Mattias Goldmann, vd Fores och Alva Snis Sigryggsson från Fältbiologerna.
Den tidigare tv-meteorologen Pär Holmgren, forskaren Johan Kuylenstierna, tillsammans med artisterna Love Antell och Stefan Sundström har skrivit texter till antologin, liksom företagsledaren Anna Borgeryd och Greenpeace-chefen Annika Jacobson.
Boken, som tryckts upp i 800 exemplar, kommer att skickas till de ministrar som ansvarar för att ta fram ett nytt ägardirektiv för Vattenfall, miljöminister Åsa Romson (mp), finansmarknadsminister Per Bolund (mp) och energiminister Ibrahim Baylan (s). Samtliga ledamöter i näringsutskottet kommer också att få boken. Frågar du Annika Flensburg är boken dessutom en bra julklapp.
Finansieringen har skett via crowdfunding. Målet var att samla in 50 000 kronor från gräsrötter, vilket också uppnåddes. Nyligen gick Vattenfall ut och öppnade för en försäljning av brunkolstillgångarna i Tyskland, något som Greenpace är starkt emot.
– Det är ingen bra idé och skulle bara lämpa över problemet till någon annan, ett försök till greenawashing. Vi vill att Vattenfall ska arbeta fram en plan för att successivt fasa ut brunkolen från energimarknaden.
Kommer Vattenfall att hanteras annorlunda under Mikael Damberg och den nya regeringen jämfört med den tidigare?
– Vi hoppas det. Hittills har det varit blandade utspel och vi är starkt kritiska till paniklösningen att sälja gruvorna snabbt. Då är det bättre att sitta still i båten och göra upp en plan för att fasa ut kolkraften.
Oscar Örum
Utvalda kategorier

Rolf van den Brink
DO JOBB
Dagens opinion söker praktikant inom marknadsföring och media
om oss Dagens Opinion riktar sig till engagerade och intresserade proffs inom opinionsbildning, kommunikation och samhällsförändring. Vår ambition är att utveckla, utmana och underhålla vår...