Trots att Sverige är ett av världens minst korrupta länder finns det en utbredd uppfattning bland chefstjänstemännen inom den privata och offentliga sektorn att politiker tar emot mutor.
Hela 50 procent tror att politikerna är mutbara, och av dessa anser 82 procent att det påverkar deras beteende. Det framgår av en undersökning som revisionsbyrån Ernst & Young gjort.
Erik Skoglund, som är ansvarig för enheten för arbete som rör ekonomiska oegentligheter inom Ernst & Young i Norden, säger sig själv ha förvånats över resultatet.
– Oavsett om det är sant eller inte tyder det på politikerförakt.
Det låga förtroendet tror han hänger ihop med att det på senare år uppdagats allt fler korruptionsskandaler. Enligt Erik Skoglund rör det sig troligen också främst om kommunpolitiker och inte rikspolitiker.
– Min tolkning är att det handlar om sådana som sitter i lokala byggnadsnämnder och fattar beslut på kommunalnivå och som kan välja att exempelvis stödja vissa leverantörer i en upphandling eller helt undvika LOU, säger han.
Detta är i sig ett problem och kan enligt byrån i själva verket påverka affärsklimatet mellan det offentliga och privata näringslivet.
– Ju mer det pratas om korruption, ökar dessutom risken för fler upptäckter, vilket i sin tur innebär att förtroendet för kommunala tjänstemän och politiker tar skada, säger Erik Skoglund.
Det är första gången som Ernst & Young undersöker korruptionen i Sverige. Revisionsbyrån har sedan flera år tillbaka gett ut dels en rapport om den globala korruptionen, dels en rapport om den europeiska korruptionen.
– Men vi ville veta svenskarnas uppfattningar. Vi gör den bara för att vi själva är intresserade, och att ämnet är viktigt. Dessutom vill vi se om det finns ett behov av våra tjänster.
En annan av undersökningens huvudslutsatser är att allt för många dras med attityden att ”korruption är något som drabbar andra”. 21 procent var säkra på att de inte drabbats av korruption.
Och trots att 28 procent av de tillfrågade svarade att deras egen organisation drabbats av korruption under de senaste fem åren, såg endast 24 procent korruption som ett problem.
– Man stoppar fortfarande huvudet i sanden, även de som drabbats. Som följd av detta görs det inte tillräckligt med förebyggande arbete, säger Erik Skoglund.
I undersökningen hävdar 86 procent av respondenterna att de har en antikorruptionspolicy på plats som täcker område. 25 procent jobbar dock inom företag eller organisationer som inte översatt policyn till det språk som medarbetarna talar.
– Endast 30 procent har också utbildad sina anställda i policyn, och man följer heller inte upp det med riskanalyser, säger Erik Skoglund.
Det är främst storföretagen som ”gått hela varvet” med att erbjuda kontinuerlig utbildning för medarbetarna och göra riskanalyser, fortsätter han.
Ernst & Young har också frågat de tillfrågade varför de tror korruption förekommer. Förutom ekonomiska incitament tror majoriteten, 52 procent, att mutor handlar om att vilja stärka relationer. Knappt 40 procent anser dessutom att mutor är ett ”naturligt inslag i affärskulturen” och 8 procent tror att det rör sig om viljan att vara populär.