År 2009 lagfördes 1 888 personer för ekonomiska brott. Målet är antalet dömda ska öka med 20 procent och att 2 288 ekonomiska brottslingar ska lagföras 2015.
– Ju fler som blir lagförda, desto mer framgångsrik är kampen mot ekobrottsligheten, säger Magnus Hedberg, kommunikationsdirektör på Ekobrottsmyndigheten.
 
I oktober 2011 satt en affärsjurist på advokatbyrån Vinge häktad i tre veckor misstänkt för insiderbrott . Han har enligt Ekobrottsmyndigheten ”för egen och annans räkning” handlat aktier i noterade bolag i fyra fall under perioden augusti 2010 till och med juni 2011.”
 
Ekobrottsmyndigheten ska nu hårt bekämpa denna typ av brott på finansmarknaden samt brott som går ut på att påverka aktiekurser på ”otillbörligt sätt och för egen vinnigs skull”.
 
Sedan första januari i år jobbar ett trettiotal personer på en ny finansmarknadskammare på Ekobrottsmyndigheten. Den består av en chefsåklagare, en vice chefsåklagare, en kommissarie, sex åklagare, nio poliser, två ekorevisorer, fyra finansmarknadsutredare, två back office- funktioner och två ekoadministratörer.  
De ska i nära samarbete med bland annat Finansinspektionen se till att flera personer blir lagförda för insiderbrott och kursmanipulationer.
– Vi ska utveckla metoderna och inom ramen för lagstiftningen aktivt använda möjligheten till exempelvis teleavlyssning, säger Magnus Hedberg.
I övrigt ska Ekobrottsmyndigheten punktera personer som misstänks ligga bakom den ekonomiska organiserade brottsligheten. 
 
Inom Ekobrottsmyndigheten kallas det Go for the Money. Pengarna ska inte vänta på brottslingar när dem kommer ut från fängelserna. Den ska staten ta hand om. De senaste åren har Ekobrottsmyndigheten krävt att omkring 100-150 miljoner ska tillfalla staten i rättegångar mot ekonomiska brottslingar. Målet är att Ekobrottsmyndigheten ska dra in 430 miljoner det vill säga lika mycket som myndigheten kostar skattebetalarna.
Det är ny trend i Sverige att staten tar hand om brottslingarnas pengar och egendom. Något som polisen i USA och i Italien använder i kampen mot maffian.
– I Sverige har vi varit fokuserade på att sätta folk i fängelse. Men vad är poängen om pengarna väntar på brottslingarna när de kommer ut, säger Magnus Hedberg på Ekobrottsmyndigheten.

Tonchi Percan