Sverigedemokraterna är Sveriges största parti i den senast väljarbarometern från Demoskop. Men då har också Demoskop bytt metod.

Väljarbarometern kommer samma dag som Demoskop förklarar att företaget slutar med telefonintervjuer i en artikel på DN Debatt. Demoskops väljarbarometer för november råkade komma samma dag som debattartikeln och den visar för första gången att SD är det största partiet bland väljarna, enligt Demoskops sätt att mäta.

SD går fram med 1,1 procentenheter till 24 procent. Socialdemokraterna tappar 0,9 procentenheter till 22,2 procent. Moderaterna tappar 1,7 procentenheter till 17,8 procent.

Ett rödgrönt alternativ samlar enligt Demoskop 36,7 procent. Den forna Alliansen skulle få 38,3. Ett konservativt block med SD, M och KD skulle få 50,1 procent.

Men det finns en brasklapp i att Demoskop har bytt metod sedan förra månadens mätning. Denna gång har Inizios webbpanel som samlas in via Aftonbladet införlivats i mätningen.

Så hur mycket beror resultatet på metoden, Peter Santesson, analys och opinionschef på Demoskop?
 – Det är en rimlig fråga. Varje gång man byter metod, blir brytpunkten särskilt känslig. Men vi kan inte se att metodförändringen skulle ha gett ett särskilt dramatiskt utslag. Faktum är att det trots det symboliska resultatet, rör sig om hyggligt små förändringar jämfört med några månader innan. Det handlar om en förlängning av samma trend.