
Myndigheten säljer via Auktionstorget vapen av olika slag. Dagen efter dådet säljs bland annat ett flertal revolvrar och budgivningen är i full gång. Utropspriserna ligger typiskt på på 4 000 – 12 000 kronor. Här säljs revolvrar av samma tillverkare, Smith & Wesson, som användes vid mordet på Olof Palme 1968.
Thomas Sjöstrand, tillförordnad sektionschef för försäljning av lös egendom på Kronofogden, förklarar hur det kan vara möjligt att en statlig myndighet säljer vapen, även vapen som inte används för jakt, dagen efter den värsta masskjutningen närtid i Sverige?
– Det är fruktansvärt det som har hänt och jag kan förstå att det kan sticka ögonen, säger han och utvecklar:
– Men det är en ren slump att det sker nu. Vi säljer egendom i den ordning den kommer in till oss.
Även om ni har instruktioner att sälja även vapen, hade det inte varit lämpligt att pausa auktionen?
– Jag förstår synpunkten, men det är lite fyrkantigt. Det här är ingen vanlig affär, vi utför myndighetsutövning. Ska vi pausa försäljningen måste vi ha en rättslig grund, eller så ska skulderna ha betalats eller om tingsrätten har beslutat om det.
Var kommer vapnen ni säljer från?
– De är utmätta hos privatpersoner.
Även kriminella personer?
– Det skulle det kunna vara, men kriminalitet kan leda till att vapenlicenser dras in.
Vem kan köpa vapnen?
– När vi säljer vapen ska köparen uppvisa licens och legitimation. Vi underrättar även polisen som gör en prövning när försäljning skett.
Utvalda kategorier

Rolf van den Brink
DO JOBB
om oss Dagens Opinion riktar sig till engagerade och intresserade proffs inom opinionsbildning, kommunikation och samhällsförändring. Vår ambition är att utveckla, utmana och underhålla vår...