7 september 2018
Den senaste tidens framgångar i opinionen har gjort att de kampanj-aktiva medlemmarna inte är det minsta trötta efter veckor av slit. Ebba Busch Thor talar för dem och för andra intresserade som kommit dit. Om välfärden – och att fälla regeringen.

 

22 februari 2010
Dagen är kommen då jag blir röstberättigad och tillåten att göra allt annat som följer med myndighetskonceptet. Det är min 18:e födelsedag och jag befinner mig i den stora ishallen på Gärdet, tio minuter utanför Sundsvall. Årets upplaga av Noliamässan, där gymnasieelever får möjlighet att träffa potentiella framtida arbetsgivare och representanter från olika universitet, är i full gång. Ett hundratal utställare är på plats, jag och mina vänner försöker få polisen som står med en parkerad polisbil inne i hallen att låtsas gripa oss med handfängsel och hela köret så vi kan filma och lägga ut på Facebook. Vi håller en rätt så hög ambitionsnivå för vår framtid kan man säga. När vi står mitt i gången närmast entrén, där massor av folk passerar förbi, och diskuterar högljutt hur vi ska lösa problemet kring att det bara jag av oss som får komma in på krogen på grund av den tidiga födelsedagen så ser vi ett gäng på tre unga – men dock lite äldre än gymnasieålder – personer komma gående mot oss.

De går i en rad, två killar på vardera sida om tjej som går i mitten. De bär likadana små blå pins på sina tröjor, det syns att de är ett crew, tjejen i mitten är klädd i svarta skinnbyxor och har långt blont hår. När de är framme vid oss sträcker hon fram handen och hälsar: ”Hej jag heter Ebba Busch och är här från KDU, som är Kristdemokraternas ungdomsförbund.”

Jag frågar henne vilken stad hon har rest hit från, då hon knappast kan vara uppvuxen här. Hon är någon man hade lagt märke till om hon rört sig i samma områden som en själv. Det stämmer att hon rest hit och hon berättar att hon kommer från Uppsala. Och att hon kandiderar till kommunen där för Kristdemokraterna till hösten. Att om allt går vägen som de hoppas på i valet så blir hon Sveriges yngsta kommunalråd. Ebba har fyllt 23 år elva dagar tidigare.

De två killarna presenterar sig, de heter Christian Carlsson och David Bruhn. Vi pratar en stund om politik i stort och de berättar om att de startar upp KDU Västernorrland nu. Idag på mässan har de värvat 12 nya medlemmar. Ebba frågar mig om jag är intresserad av att gå med i KDU och jag svarar att det vore kul men att jag är aktiv i MUF redan. Och att jag kommer kandidera till kommunen här hemma för Moderaterna i valet, att det är vad jag sett fram emot mest med att fylla 18.

”Kristdemokraterna behöver unga kandidater till sin kommunlista här och det finns fortfarande tid kvar för att nomineras till att stå på den. Jag tror du skulle passa in där och vi tar gärna emot dig till oss om du vill byta.” Hon lät så välkomnade och självklar i sin övertygelse. Men jag bytte aldrig. Den hösten valdes jag in i kommunen för Moderaterna precis som planerat. När jag flyttade in i mitt kontor på kommunhuset satte jag en av Ebbas kampanjbilder på anslagstavlan på väggen vid skrivbordet, den bröt av från allt det moderata materialet som tavlan var täckt med i övrigt. Bilden hade texten: ”We Can Do It! – utan kvotering”. Ebba valdes i Uppsala, hon hade blivit Sveriges yngsta kommunalråd – utan kvotering.

5 september 2018
Det är fyra dagar kvar till valet och jag befinner mig mitt i lunchrusningen på Stureplan i Stockholm. Ebba Busch Thor är Sveriges yngsta partiledare och under de senaste månaderna har hon lett Kristdemokraterna till mer än ett fördubblat stöd opinionssifforna. Runt omkring mig står medlemmar och politiker från partiet som är märkbart lyckliga. Det är intressant det där, att man kan kliva rätt in i ett parti och ta på stämningen utefter hur de ligger till i mätningarna. Bekymmersfritt känns det. Medlemmarna har samma energi som ett barn på Gröna Lund, som springer från karusell till karusell utan att bli det minsta trött.

Det är en Stockholms-trio som ska inleda innan deras partiledare anländer. De tre som intar scenen är Ella Bohlin som är landstingsråd och distriktsordförande för Kristdemokraterna i länet, Caroline Szyber som är riksdagsledamot och Erik Slottner som är gruppledare i stadshuset.

”Jag går till val på att avskaffa mitt eget uppdrag” säger Ella, apropå att Kristdemokraterna vill avskaffa landstingen.

”Polisen lägger våldtäktsanmälningar på hög och hinner inte utreda, för att vi har en gängkriminalitet som tar över” säger Caroline.

”Man håller på med en vänstervriden symbolpolitik och pengarna sprätter hit och dit” säger Erik om den styrande S-majoriteten i stadshuset.

 

Ebba Busch Thor anländer, hon ansluter till några från pressavdelningen som står vid sidan av scenen för att lyssna till de tre. En kort stund därefter presenterar Erik henne som valrörelsens stjärnskott och hon går upp på scenen till ljudet av publikens applåder. Flera av dem håller upp skyltar med en tecknad bild av sin partiledare som det kort och gott står ”EBBA!” på. Ur högtalarna hörs tonerna av Girl on fire med Alicia Keys.

”You can try but you’ll never forget her name
She’s on top of the world”

Hon inleder med att hylla sina partikollegor som just talat och går sedan direkt in på valfrågorna.

Vi gör saker lite annorlunda i Kristdemokraterna. Vi är det enda parti som går till val på att lova lite mindre – men att se till att hålla vad vi lovar.” Med partiets valslogan ”Du ska kunna lita på Sverige” som en röd tråd genom hela talet går Ebba igenom välfärdsområden där de anser att den nuvarande regeringen har misslyckats. ”Vi är det partiet av alla partier i Sverige som kan svensk sjukvård bäst” fortsätter hon och kommer senare in på en av deras stora valfrågor – att avskaffa landstingen. ”Vi är det enda partiet som är modiga nog att säga: Kejsaren är naken” säger hon och kritiserar att Sverige har en organisation för sjukvården som skapades på 1800-talet.

Som i många av de tal hon hållit genom åren så återkommer Ebba till sin mormor, att det var det faktum att hennes hemtjänst inte fungerade som väckte det politiska engagemanget hemma i Uppsala. Hon avslutar sitt tal med ett löfte om att de kommer att vara en garant för att fälla den nuvarande regeringen. ”En röst på Kristdemokraterna är en röst mot Stefan Löfven som statsminister och för Ulf Kristersson som statsminister.”

Ebba kliver av scenen, tar bilder med medlemmar och frågas ut av journalister. Jag hälsar på två herrar som varit aktiva i Stockholmdistriktet länge. De hyllar sin partiledares insatser i valrörelsen och tycker att det är en god liknelse att säga att Ebba Busch Thor är Sveriges Angela Merkel. Sedan träffar jag Ella Bohlin och pratar lite om den höga energinivån i partiet. Hon säger att man inte ska underskatta psykologin i växande opinionssiffor och kraften det skapar. Pressekreteraren Ofelia Namazova signalerar till mig att jag kan komma bort till dem för att intervjua Ebba.

Jag börjar med att fråga henne vad hon tror att den senaste tidens framgångar för partiet grundar sig i.

”Jag tror att vi har fått ett tillfälle i och med den här valrörelsen att dels prata mycket om vår politik och vi har fått mycket mer mediautrymme än att bara få frågor om våra opinionssiffror. Och man har känt att det finns en passion, det finns ett äkta engagemang från mig och mina partikamrater. Det här är på riktigt för oss, det här är inte bara något slags politiskt poserande i en valrörelse.”

Jag frågar vad hennes starkaste minne från den här valrörelsen är.

”Det finns flera men det är klart att det var väldigt speciellt i helgen att få lov att hålla torgmöte ihop med Alf Svensson och Göran Hägglund. Med två utav mina partiföreträdare, Vänsterpartiet kan ju inte riktigt hålla den sortens torgmöten så det är lite unikt. Det är ju alltså 45 års samlat partiledarskap så det känns speciellt.”

På frågan om vad begreppet ”mom shaming” som hon har talat om i tidigare intervjuer svarar hon:

”Mom shaming är dels det som en del kvinnor ägnar sig åt gentemot varandra, man lägger sig i hur man är som mamma och inte, mammor emellan. Men det finns också en slags politisk mom shaming, alltså skuldbeläggande av kvinnor för de livsval vi gör menar jag. Dels genom föräldraförsäkringen som nu ska detalj-regleras ännu mer men också i form utav hur man styr arbetsmarknadspolitiken – alltså att mansdominerade branscher har getts helt andra villkor i alla tider än vad kvinnodominerade branscher har gjort.  ”

Jag undrar vidare vad det första hon skulle göra inom jämställdhetsområdet om det blir ett regeringsskifte och Kristdemokraterna får ansvaret för de frågorna.

”Min högsta önskan är att vi får en helt fri föräldraförsäkring. Det är så omodernt att hålla på att tvångs-kvotera när det gäller olika delar. Dels för att familjer ser olika ut idag, det finns många olika sorters familjekonstellationer och vi behöver ha den fri av den anledningen också. Fri mellan föräldrarna men också fri att överlåta till någon annan närstående till familjen. Men också för att det till syvende och sist handlar om vad som är bäst för barnet och inte om föräldrarna.

Och det andra skulle jag säga är att vidta kraftfulla åtgärder för att kvinnor inte ska drabbas av sjukskrivning lika mycket. För att det faktum att vi har varit sjukskrivna påverkar tyvärr många gånger resten av arbetslivet.”

Under året som gått har Ebba turnérat runt i Sverige och öppna evenemang har hållits där hon svarat på frågor inför publik. De som har gästat dessa och hållit i utfrågningar med henne är Stig-Björn Ljunggren, Bert Karlsson och Calle Schulman. Jag frågar vilken av dessa hon skulle välja att ersätta henne om hon var tvungen att ge bort sitt tal på Kristdemokraternas valvaka på söndag. Hon skrattar och säger att egentligen vill man svara pass, men att det skulle vara väldigt intressant att se Stickan den S-märkta statsvetaren hålla ett KD-vinnartal. ”Vi säger det som ett socialt experiment men tro mig, ingen kommer att få ta ifrån mig det där valnatts-talet.”

Jag frågar henne slutligen hur hon kommer att fira om valresultatet blir lika bra för dem som det ser ut i mätningarna. Hon svarar att firandet förhoppningsvis kommer att bestå av ganska tuffa regeringsförhandlingar. Att hon räknar med att gå och lägga sig så snabbt hon kan på valnatten för det kommer vara tidiga möten dagen därpå. Att det är då den riktigt stora utmaningen börjar – hur de ska klara av att forma en regering. Och att hon hoppas på att någon gång lite senare under hösten kunna få ledigt för att fira med familjen.

Medlemmarna minglar vidare på Stureplan. En av dem är Evin Badrniya, vice distriktsordförande för KDU Stockholm och en av Sveriges mest genomslags-kraftiga twittrare. Hon gick utbildningen Digitala Akademin för borgerliga opinionsbildare, som drivs av Timbro och Miltton Labs med André Assarsson som rektor åren 2016-2017 – och blev prisad för sina framsteg vid utbildningens avslut. Jag frågar henne om hon har en planerad strategi för sitt twittrande och hon svarar att hon inte har det utan helt enkelt skriver om sina åsikter. Caroline Szyber står och pratar logistik kring kampanjmaterial som ska skickas iväg till olika ställen med en annan kille från KDU. Jag frågar henne om de kommer att affischera på natten innan valdagen. Hon säger att alla affischer är uppsatta och att nu ska de få ut de resterande foldrarna. Och att KDU kommer köra nattkampanj runt om i Stockholm på lördag.

 

Det är tydligt att det var ett förväntansfullt parti, som känner segerns vindar i sina segel, som samlats på Stureplan under den här lunchen. En som inte var där, då hon befann sig hos Studio Ett och debatterade miljöfrågor med bland andra Isabella Lövin, är Liza-Maria Norlin som toppar Kristdemokraternas riksdagslista i Västernorrland. Jag träffar henne på T-centralen senare på kvällen, pratar en stund om läget där hemma.

När hennes tåg lämnat perrongen minns jag det så glasklart. När jag satt i kommunhuset i Sundsvall, varenda gång jag hade något som tyngde mitt hjärta eller när jag behövde hjälp med något – så var Liza-Maria den första jag vände mig till och den som alltid ställde upp. Med facit i hand, jag skulle jag ha tackat ja till Ebba Busch Thors inbjudan där på Noliamässan för åtta år sedan. Hon var on fire redan då.

Elin Nilsson, innehållsproducent