Det är två sidor som samlats vid Kungsholms torg denna lördag. NRM och de som ställer sig emot dem. Mörkgröna flaggor i kontrast mot regnbågens flaggor. En ramsa som ekar ”Stefan Löfven – folkförrädare, Annie Lööf – folkförrädare, Fredrik Reinfeldt – folkförrädare” på torget och ljudet av Lena Philipssons Kärleken är evig från högtalarna på andra sidan Norr Mälarstrand.

 

NMR har samlats på gräsmattan framför scenen de satt upp på Kungsholms torg. Demonstrationståget de tänkt gå ställs oväntat in. ”We are doing this our way” konstaterar han som informerar deltagarna samtidigt som han ursäktar sin dåliga engelska. ”Vi ska värma upp den här publiken och låta gatorna eka av våra slagord” säger han med förhöjd röst samtidigt som Zara Larssons Symphony, en låt som hyllar homosexuell kärlek, ljuder i bakgrunden från motdemonstranternas sida. Männen som kallas för trumpojkar ropas fram. Det trummas och det skriks ”Nordisk revolution”, om och om igen.

Sedan kliver en av Sveriges mest kända nazister, Jimmy Thunling, upp på scenen och skriker ut mot anhängarna: ”Stefan Löfven, jag hoppas att du lyssnar nu, du kan aldrig stoppa oss! Du kan censurera oss, du kan försöka förbjuda oss och du kan skicka varenda svensk på studiebesök till Auschwitz om du vill!”

På den andra sidan står en av de få som överlevde Auschwitz. Hédi Fried har kommit till Kungsholms torg idag för att demonstrera mot nazisterna. Vid sin ena sida har hon kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke. Vid sin andra sida har hon opinionsbildaren och aktivisten Linnéa Claeson. De tre står tillsammans och bakom sig har de ett folkhav som är fyllt av regnbågsflaggor.

Därefter ska Alice Bah Kuhnke vidare mot Örebro Pride. För att tala om mänskliga rättigheter och Miljöpartiets politik inom HBTQ-frågor. Dagens Opinion talar med henne i telefon om hur hon upplevde stämningen på plats.

”Stämningen var dämpad men fredlig från motståndarsidan. Det kändes verkligen viktigt att vara där. Och det blir så obehagligt och tydligt vad de gör när man står där med Hedi. Jag blev så tagen när vi åkte i bilen därifrån och hon säger till mig ”tack för att du orkar”. 94 år gammal. Och Linnéa är en fantastisk förebild och inspiratör. När hon ibland använder humor som vapen, samtidigt som hon har en enorm begåvning och intelligens.”

På frågan om det kan komma att förbjudas nazistiska demonstrationer i framtiden svarar Alice Bah Kuhnke: ”Regeringen har beslutat att utreda om vi kan införa ett förbud mot nazistisk organisering. Miljöpartiet vill att ordningslagen revideras, att polisen har en tuffare lag att utgå efter när de delar ut tillstånd. Det är uppenbart att det inte funkar när nazister kan tillåtas demonstrera utanför en synagoga vid en judisk högtid.”

Hon tillägger att mer behöver göras för att stoppa nazismen: ”Förbud i sig hindrar inte människor från att ha fruktansvärda åsikter och från att ta till våld. Där behöver vi använda oss av fler verktyg, så som skolan och civilsamhället. Till det tog regeringen tog fram en handlingsplan för ett och ett halvt år sedan. Vi har också gett polisen i uppdrag att intensifiera arbetet mot brott som hotar demokratin.”

Alice Bah Kuhnke reser mellan nazistdemonstrationen och Pride-paraden. Centerpartiet har sjösatt flytande valstuga vid Norr Mälarstrand som spelar dansmusik med kärlekstema och där ett lesbiskt par ska vigas, NMR sjösätter senare mot eftermiddagen en båt för att hålla tal vid slottet. Därefter träffar Dagens Opinion Linnéa Claeson, som fortsatt marscherar genom gatorna runt Kungsholmen. Nästa helg åker hon till Ludvika för att åter igen ställa sig på den andra sidan mot nazisterna. ”Kampen fortsätter” säger hon.

Detta är en kontrasternas dag i Stockholm.

 

Elin Nilsson, innehållsproducent