– Det fanns en publik som förväntade sig en rejäl portion biff men fick bara en halv portion sushi, säger PR-konsulten och den borgerlige debattören Johan Ingarö till Dagens Opinion.
Det som saknades i Göran Hägglunds tal var något om Kristdemokraternas uppgift i svensk politik.
–Jag saknade en sammanhållen berättelse, en berättelse som säger något om kds roll i svensk politik. Det visades att de inte har hittat det, säger Jonas Ingarö.
Enligt Ingarö har kd försökt sig på flera roller: att vara Alliansens sociala samvete men också Alliansens höga populister utan att partiet stannade särkilt länge vid någon station.
Det finns ingenting i det här talet som Johan Ingarö kommer att minnas.
– Jag tror att det saknas en del självförtroende hos kristdemokraterna just nu. Det råder nu en stor förvirring om vad man röstar på om råkar rösta på kd.
 
Göran Hägglund är rolig som person men hans tal var ytterst dyster i kväll. Hur kan det komma sig?
– Göran Hägglund är rolig när han skämtar spontant. Han är inte lika rolig när han drar repade skämt från ett färdigt skrivet text, säger Johan Ingarö.
Magnus Ljungkvist, pr-konsult på Mix PR, är socialdemokrat och ännu hårdare i sin bedömning.
– Jag trodde att inget tal skulle vara sämre än Åsa Romsons men det här talet slog bottenrekord. Och det få mig att oroa mig Almedalens framtid. Så här dåliga tal får man inte ha för då kommer inte folk hit längre, säger Magnus Ljungkvist.
 
Tonchi Percan