–  Det finns något väldigt dubbelt i årets julklapp. Många blir nog stressade av bara tanken, ska jag hinna med det också? Det finns också något privilegierat med att sticka: det tar mycket tid, garn kostar en hel del och det kräver en specifik kompetens som tar tid att bemästra, säger hon och lägger till:

–  Samtidigt ser jag budskapet som HUI vill få fram “att i tuffa tider visa omtanke för sin omgivning” som något väldigt fint.

Hur kan bilden av utmärkelsen Året julklapp påverkas i och med valet av något som inte går att köpa egentligen?

–  Det är väl det som är tanken och en väldigt fin utgångspunkt.  Dock känns det inte riktigt förankrat i hur livet ser ut för de flesta av oss. Tid är otroligt dyrbart och många har svårt att få vardagen att gå ihop. Då kan man antingen presentera en julklapp som ökar den befintliga stressen av att tiden inte räcker till eller skapa förutsättningar för att få mer tid med nära och kära. Vi tror på den senare modellen.

Ni vill ju slå ett slag för “något man själv får välja”, som Årets julklapp. Hur tänker ni där?

–  Det där med rätt gåvor är svårt och lika mångfacetterat som det finns medarbetare på en arbetsplats. Vi har genom åren förfinat möjligheterna för chefer och företagsledare att inte gå på den personliga preferensen; “detta är något för alla – presenten”.  Vi har gjort det enkelt för chefen att beställa och medarbetaren att välja. Det är ju den som får gåvan som ska gilla den och känna sig sedd, samtidigt som det är fantastiskt härligt att få ge. För varje gåva skyddar vi också 100 kvm vildmark via Wildhood Foundation.

Vad hoppas du få för effekt av er ’kampanj’?
– Det är inte så mycket en kampanj som ett litet inlägg i debatten och hetsen kring klapprustningen, samtidigt som många upplever en snävare vardag. Vi vill verka för att gåvor och klappar kan vara klimatsmarta, omtänksamma och väldigt uppskattade av mottagaren. Tänk utanför klappboxen och ge en gåva som alla vill ha, det är ju då det blir riktigt bra.