Joakim Larsson kliver i maj 2021 av som ordförande för Moderaterna i Stockholms stad. Därmed står en intressant plattform ledig att erövra för ambitiösa moderater. Här är de hetaste namnen.

Efter sex år kliver han av, Joakim Larsson, till vardags stadsbyggnadsborgarråd i Stockholm.

– Jag har meddelat valberedningen att jag inte står till förfogande. Jag har haft lång betänketid. Jag tillträdde när vi hade hamnat i opposition i Stockholm. Nu är vi inte det längre. Min tid behövs i stadshuset framförallt.

En ordförande för Moderaterna i Stockholm ska leda valrörelsen. Till valet 2022, kommer inte Joakim Larsson att göra jobbet.

– En valrörelse kräver både ny energi och nya krafter, som jag tror finns i vårt förbund och som säkert kan jobba för en valvinst.

Så du vill inte driva en valrörelse till?
 – Det räcker med de här sex åren och jag har under den senaste tiden känt att jag får lite för mycket arbeta med förbundet i andra hand. Jag har mycket att göra med mina uppdrag i stadshuset och i SKR (Sveriges kommuner och regioner). Det finns all anledning att släppa fram någon med tid och kraft så att vi kan få en riktigt bra valrörelse.

Vad ska du prioritera i stadshuset?
 – Jag har stadsbyggnadsfrågorna i första hand. Även under pandemin, har det varit mycket fokus på stadsutvecklingsfrågor. Vi håller hög takt och det kräver att man är ute mycket och tittar på projekt och träffar aktörer på plats. Jag vill inte sköta förbundet med armbågen.

Om det skulle dyka upp ett intressant jobb utanför politiken, hur skulle du tänka kring det?
 –  Oj. Det tänker jag helst inte på. Jag tycker att det är väldigt trevligt att arbeta med de här frågorna i Stockholm. Har du något tips?

Hur har det gått hittills i mandatperioden?
 – I Stockholms stad har vi en väldigt stabil och bra majoritet. Den blev ju utökad med ett parti efter förra valet (MP). Det visar att Moderaterna är ett samarbetsparti, som försöker hitta bra lösningar och det går bra. Vi håller en god takt på bostadsutvecklingssidan.

Är det inte mer cykelbanor och ställ för elsparkcyklar än klottersanering, har inte Miljöpartiet fått sätta en stark prägel på mandatperioden?
– När det är många partier, så måste alla få sätta sin prägel på den politik som bedrivs. Alla partier verkar ganska nöjda med hur man får fram sina frågor. För vår del är det viktigt med den ekonomiska hanteringen utav Stockholm. Det är en stor kommun med mycket pengar och skatteintäkter, som behöver förvaltas på ett riktigt sätt. Där sätter vi vår prägel, säger Joakim Larsson, och lägger till:

– Men det är ju som Carl Cederschiöld (finansborgarråd, 1991-94, M) sa: man måste kunna räkna till 51. Antingen sitter man i minoritet eller majoritet.

Knappt har Joakim Larssons besked börjat sippra ut förrän det börjar spekulera i namn som kan ta över, ett arbete som M-politikern och Kreab-konsulten Gunnar Hökmark leder, som valberedningens ordförande.

Riksdagsledamoten Tina Ghasemi, kan behöva en plattform för nästa kliv och är ett namn som nämns.

Bostads- och fastighetsborgarrådet Dennis Wedin har rätt tyngd för uppdraget.

Kanske är det dags att Charlotte Broberg, fastighets- och serviceregionråd, att uppmärksammas?

få en plats där får en bättre exponering?

Riksdagsledamoten Johan Forssell kanske går i partiledartankar och behöver då en plats att ta avstamp från.

Den förra EU-parlamentarikern Christofer Fjellner, är tajt med finansborgarrådet Anna König Jerlmyr, och tillsammans skulle de kunna bilda radarpar till valet 2022. Han har dessutom ingen riktigt uppgift i partiet efter att han har som ansvarig levererat ett förslag på ett nytt idéprogram till partiet.