Juryn i Dagens Opinions utmärkelse Årets Opinionsbildare har utsett följande tre finalister i kategorin Årets Samhällsbyggare för år 2020. Utmärkelsen instiftades av Afry och Dagens Opinion år 2018.

Årets Samhällsbyggare
Bodil Eriksson
, vd för Volvo M, för att självständigt och visionärt ha drivit framtidsområdet mobilitet med nya, avgörande sätt att tänka kring resande, fordonsägande och effektivisering av fordonsflottan och det med internationella ambitioner.

Jan Moström, vd och koncernchef LKAB, för visionen om att investera 400 miljarder för att kunna producera koldioxidfritt järn, en vision som visar skalan, kraften och möjligheterna i den omställning som är oundviklig.

Kristina Sundin Jonsson, kommundirektör, Skellefteå Kommun, för sitt framåtlutade arbete inom hållbar utveckling av ’nya Skellefteå’ och för modet att låta bygga nytt kulturhus i trä med den senaste ingenjörskonsten, vilket gjort projektet till en förebild inom hållbar design och konstruktion.

Vinnaren tillkännages på en digital gala på Fotografiska i Stockholm 9 mars med start 11.45. Galan kommer att live-streamas i Dagensopinion.se och Facebook.

kriterierna för Årets Samhällsbyggare
går till den samhällsbyggare som under året brutit ny mark eller presterat utöver det vanliga när det gäller hållbara, långsiktiga, konkreta och innovativa insatser inom samhällsutveckling.

om årets Opinionsbildare
I år håller Dagens Opinion utmärkelsen Årets Opinionsbildare för sjunde gången. Syftet är att premiera proffs som har brutit ny mark och som har gjort skillnad.

En åtta personer stark jury sållar utifrån ett större bruttourval fram tre finalister i kategorierna Årets Politiker, Årets Samhällsbyggare, Årets Ledarskribent, Årets Opinionsbildare och Årets Opinionsentreprenör för insatser gjorda under helåret 2020.

juryn för Årets Opinionsbildare 2020
Zoran Alagic, mediestrateg, Lärarnas Riksförbund

Fredrik Andersson, partner, Miltton

Boo Ehlin, fri kommunikationsrådgivare

Thomas Hartman, kommunikationschef, Region Västerbotten

Sebastian Navab, seniorkonsult på The Labyrinth

Kajsa Rosén, segmentchef, Afry

Cecilia Wassaether, fristående konsult

Rolf van den Brink, chefredaktör, Dagens Opinion, juryns ordförande