Journalisterna är underrepresenterade i valdistrikt där Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna är starka. Det visar Institutet för mediestudiers årsbok.

Däremot finns ett positivt samband för Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Liberalerna och Moderaterna, medan Centerpartiets valdistrikt ligger emellan över och underrepresentation.

Journalisttätheten i valdistrikt där Vänsterpartiet är starka, har förstärkts ”rejält” av partiets rekordresultat i Stockholm 2018.

Institutet för mediestudiers årsbok konstaterar att journalisternas typiska hemvist är ”en välbeställd gata i innerstaden, eller i allt högre grad kanske i en närförort, där färre än i andra områden tycks rösta på S och SD, och där de flesta grannar har fått det ekonomiskt bättre de senaste årtiondena”.

Hälften av landets journalister bor i Stockholms län och andelen har ökat från cirka 46 procent till 49 procent sedan våren 2015, räknat efter journalister anslutna till fackförbundet SJF.

Stockholm har 4,3 Journalister per 1 000 invånare. Allra högst är journalisttätheten på Södermalm med Södermalm drygt 9 journalister per 1 000 innevånare. Det kan jämföras med Rinkeby-Kista som har runt 0,8 journalister.

Malmö har 1,9 och Göteborg 1,1.