Under rubriken "Så lyfter vi kulturpolitiken" listar socialdemokraten Daniel Suhonen, chef för den fackliga tankesmedjan Katalys, tio punkter för hur en framtida rödgrön regerings kulturpolitik bör utformas. Det i en debattartikel på Aftonbladets kultursida. 
 
Daniel Suhonen kallar sina förslag för ett "arbetsschema" och han föreslår bland annat en fördubbling av kulturanslagen, vilket skulle innebära en ökning med 28 miljarder under nästa mandatperiod. Han vill också fördubbla biblioteksersättningen till författare från 1,41 kronor till 3 kronor per utlånad bok. Konstnärslöner ska också återinföras liksom att sändningsvillkoren ska ändras så att TV4 inte ska kunna lägga ner den lokala nyhetsbevakningen, något koncernen har kommunicerat ska ske inom kort. 
 
Vill du bli kulturminister?
– Jag jobbar just nu på Katalys och har väldigt långa framtidsplaner för vad Katalys ska gör de kommande åren, säger Daniel Suhonen och poängterar att han varken kandiderar till någon post eller "satsar på partipolitiken". 
 
Men det är inget du utesluter om frågan skulle ställas efter valet?
– Jag har inga sådana ambitioner för egen del just nu. Får jag en fråga av något slag tar jag det alltid seriöst men det är inget som jag går och tänker på, drömmer om eller siktar på. 
 
Gunilla C Carlsson är Socialdemokraternas kulturpolitiska talesperson och därmed en presumtiv kulturminister. Hennes pressekreterare meddelar att hon inte kommer att bemöta Daniel Suhonens förslag då det strider mot partiets riktlinjer. 
 
– Vår policy är att vi bara uttalar oss om förslag som kommer från andra partier eller organisaitoner, säger hennes pressekreterare.
 
Hade avsändaren i stället varit Katalys och inte Daniel Suhonen som privatperson, hade situationen varit annorlunda. 
 
Oscar Örum