Nästa år tar Dala-Demokraten över produktionen av Svenska Elektrikerförbundets medlemstidning och sajt Elektrikern. Tidningen byter då format till tabloid och får en ny layout. Samtidigt ökar tidningen utgivningstakten från sex till tio nummer per år.
 
För Elektrikerförbundet är samarbetet ett sätt att skärpa opinionsbildningen.
 
Men exakt hur den ovanliga konstruktionen är upplagd är svårt att veta. Tidningschefen och ansvarige utgivaren Lennart Håkansson – som också är den person som ska svara på frågorna – är på semester och “vill inte bli störd”.
– Du kanske kan försöka med Per Sandin. Men han har gått för dagen. Ring och sök honom imorgon, enligt en kvinna som svarar i hans telefon.
 
Tidningens chefredaktör Göran Greider säger att han jobbar bara halvtid och att han inte vet särskilt mycket om samarbetet. Han hänvisar först till semesterlediga Lennart Håkansson.
– Aha. Men ring Erik Nyholm, han kanske kan hjälpa.
 
Erik Nyholm är tidningens biträdande redaktionschef. Han förklarar att samarbetet innebär att Dala-Demokraten kan förstärka redaktionen med en arbetsmarknadsreporter. Även webbredaktionen kan förstärkas, berättar han.
– Som jag förstått det så är det ett avtal där båda parterna ser att man har något att vinna, säger han.
 
Har ni fler samarbeten på gång?
– Nu har vi ett avtal med Elektrikerförbundet. Vi har inga fler förhandlingar på gång som jag känner till. Men det är Lennart Håkansson som sköter förhandlingarna.
 
Dala-Demokraten är en socialdemokratisk tidning. Hur stor betydelse har partikopplingen för detta samarbete?
– Jag skulle vilja påstå att den inte har någon betydelse alls. Liksom andra tidningar tappar vi upplaga, även om vi inte tappar så mycket just nu. Det här såg vi som en möjlighet att stärka oss, jag känner att det inte har någon betydelse.
 
Ni skulle alltså kunna ta vilka uppdrag som helst, till exempel åt Svenskt Näringsliv?
– Det är som sagt inget beslut som ligger på mitt bord så det kan jag inte svara för. Det är ju en rent hypotetisk fråga. Men frågan kanske ändå har ett ganska troligt svar om du kollar upp våra ägare. Det är ju ytterst en ägarfråga.
 
Jag antar att du inte kan säga hur mycket avtalet var värt?
– Nej, det kan jag inte.
 
Ardalan Samimi