På helgen förbundsstämma klubbade Centerpartiets ungdomsförbund Cuf att Las ska avskaffas. Och att det skulle världen få veta. Sagt och gjort. Men i stället för Las vara eller inte vara var det en 45-årig fiktiv Britt-Marie som väckte kritiska reaktioner både till höger och vänster. Réka Tolnai, förbundsordförande för Cuf berättar om en förmiddag i mediemotvind.

Både Ivar Arpi (SvD) och Daniel Swedin (Arbetet) är för engångs skull överens om något. Nämligen att Cufs kampanj mot Las som bygger på fiktiva Britt-Marie 45 år är kass. Kampanjen består i all enkelhet av en film inspelade i gamla stan där Réka Tolnai står framför videokameran och säger:

”Vi kan inte ha en lagstiftning som skyddar Britt-Marie 45 som har suttit kvar i fikarummet i flera år i stället för hårt arbetande unga. Hej då Las”.

Vad trodde ni kampanjen skulle skapa för reaktioner?
 – Det är klar att det är ett radikalt förslag och att det skulle väcka uppmärksamhet. Min ambition var att föra ut Cufs politik. Detta är ett av våra nya förslag och medlemmarna förtjänar att de förslag som klubbas igenom får uppmärksamhet och att vi når ut med dem.

Hur ser du på reaktionerna?
 – Kampanjen har väckt starka reaktioner.  Men mycket handlar om att kampanjen missförstås med flit. Vi säger ju inte att alla som är 45 år eller heter Britt-Marie ska sägas upp. Vi säger att vi vill att rätt person med rätt kompetens ska vara på rätt plats.

Är det några särskilda reaktioner som ni har noterat?
 – Det har varit väldigt mycket. Det har varit en del politiska påhopp, men många försöker också framställa Centerpartiet och Cuf som organisationer som vill sparka anställda hej vilt. Men vi är emot orättvisa uppsägningar och vill att personer enbart ska kunna sägas upp med saklig grund.

Réka Tolnai berättar vidare:

– Det är inte så svårt att förstå att folk reagerar. Så fort någon börjar att reagera, så gör andra det också. Det blir en sådan effekt, men det är beklagligt att man misstolkar med flit, när vår politik bygger på att fler ska kunna komma in på arbetsmarknaden och att Las då är hämmande.

Hur har ni tänkt kring ’Britt-Marie’?
 – Britt-Marie är något som jag använde innan jag blev vald (som förbundsordförande). Det är en person som ska symbolisera hur icke-fungerande den svenska arbetsmarknaden är. Hon är en person som, i stället för att hjälpa sina kollegor med sin erfarenhet och kompetens, lunkar runt på jobbet och sitter och småpratar, men utan att det får konsekvenser beroende på de turordningsregler vi har.

Vad skulle du göra annorlunda, om du hade fått göra om kampanjen?
 – Det är inget jag har reflekterat över. Vi har mest hanterat reaktionerna som kampanjen har väckt.

Cufs stämma fattade även beslut om privata sjukförsäkringar enligt nederländsk modell. Och att gå emot moderpartiet och tillåta omskärelse.

Kommer ni att använda Britt-Marie även när detta ska kommuniceras?
 – Nej. Det är inget vi planerar.