Han säger att han är glad över att Swedish Match anmäler den maltesiska företagare som föreslog att tobaksbolaget skulle betala honom pengar för att ändra tobaksdirektivet som ska träda i kraft 2014. Christofer Fjellner tycker att EU har gjort sitt jobb och låtit antikorruptionsbyrå Olaf granska ärendet för att komma fram till att John Dalli kände till företagarens och landsmannens erbjudande. Men han blir beklämd av efterspelet som rullar upp.
 
– Beslutet om tobaksdirektivet (med ett snusförbud) ska ligga fast och mutanklagelserna ska inte betyda något för lagstiftningen. Det gör mig beklämd. Själv vill jag inte röra vid något som har passerat John Dallis skrivbord överhuvudtaget. Genom att driva igenom direktivet oavsett, säger EU att det saknar betydelse om en kommissionär är en misstänkt mutkolv och att det inte spelar någon roll vilka kommissionärer vi har.
 
Christofer Fjellner reagerar också starkt på att fokus nu flyttar från politikerna till tobaksbolagen.
 
– Kommissionens svar är att skifta fokus till tobaksbolagen, vilket också Lena Mellin gör i Aftonbladet. Här har ett företag gjort rätt och anmält korruption, men då flyttas fokus till företagen i stället för lobbyister och korrupta politiker. Hur ska vi då få företag att anmäla korruption i framtiden?
 
Christofer Fjellner oroar sig också för att John Dalli inte ska få något kännbart eftermäle.
 
– Jag vill inte att en enda skattekrona ska gå till hans pension. Det tycker svenska skattebetalare är helt oacceptabelt. Korruption ska få konsekvenser för de korrupta.
 
Christofer Fjellner ska nu driva frågan vidare i miljöutskottet och budgetkontrollutskottet.
 
– I miljöutskottet ska jag driva på för att hela lagstiftningen kring tobaksdirektivet gås igenom. Självklart ska vi titta på snusförbudet. I budgetutskottet måste vi ta en diskussion om korruption i politiken och att vi behöver sanktioner mot korrupta politiker.