Christian Ekström är public affairs-chef på Grayling.

 

Varför ställde Mona Sahlin sin plats till förfogande?

– Jag gissar att det var ett sätt för henne att visa ödmjukhet på och samtidigt visa att hon hörsammar den kritik som riktas mot hela ledningen. Jag har pratat med många Socialdemokrater och som jag förstår det är det långt ifrån alla Socialdemokrater som vill att hon att hon ska avgå. Mona Sahlin vill visa på förnyelse genom att sätta hela partistyrelsens plats till förfogande, men hon tror inte själv att hon riskerar att förlora. Det finns ingen vettig kandidat som kan ersätta henne just nu.

 

Vad innebär det för Socialdemokraterna?

Möjligen förstärker det bara ytterligare bilden för de vanlig väljarna att Socialdemokraterna är ett parti i kris, inte bara i form av dåliga siffror utan också att de är ett parti med en enorm intern kris. Man har sett i eftervalsdebatterna att stödet för partiet har fortsatt gå ner. I det här läget är Socialdemokraterna inte regeringsdugliga.

     

Vad innebär det för regeringen?

De får det lite lättare. Det mediala fokuset ligger nu på Socialdemokraternas inre liv. Regeringen får större arbetsro och mindre fokus på vad de själva håller på med. Men om Socialdemokraterna på sikt fortsätter med de interna striderna och inte är en tydlig motkandidat, kommer det bli svårare för regeringen att bryta ned sin politiska motståndare. Då kommer oppositionen istället utgäras av journalister, vilket inte heller är en bekväm situation.