Ambitionen är nämligen att bli Sveriges mest öppna parti.
– Vi har under en tid jobbat med att försöka ta den positionen. Vi har sett att det finns en viss struktur i politiska partier, som funnits i 100 år och som är anpassad efter en helt annan tid, där man inte konkurrerade med så mycket annat i vardagen, säger Per Ankersjö, stadsmiljöborgarråd i Stockholm och ordförande för Centerpartiets idéprogramgrupp.
Han menar att många i dag, på grund av familj och karriär, inte har tid att lägga på politiken och har väldigt svårt att komma till tals i partierna.
– Det exkluderar många från politiken. Vi har länge funderat på om vad man kan göra åt det. Samtidigt har vi velat fullfölja det vi påbörjade när vi valde vår partiledare, det vill säga att vi ska göra allt så öppet som möjligt och engagera så många som möjligt.
Därför lanserar nu partiet Framtidsbygget, en wiki som är öppen för alla att skriva i. Tanken är alltså att wikin så småningom ska växa till att bli partiets nya idéprogram.
– Wikiformen är ett redskap som är nästan som klippt och skuret för politiska partier som gillar att skriva politiska texter. Wikin har ju funnits en tid också, så det är hög tid för partier att faktiskt prova och använda det i ett skarpt läge som detta, säger Per Ankersjö.
Han fortsätter:
– Vi välkomnar alla att vara med i utformningen av vårt partiprogram. Vi ska inte skämmas för hur vi kommer fram till saker och ting. Med det här suddar vi också ut gränsen mellan den inre partikärnan, medlemmarna och allmänheten i stort.
Wikin är öppen fram till november 2012. Under tiden kommer idéprogramgruppen att göra tre avstämningar, där de skriver ihop programmet som sedan skickas ut till organisationen ute i landet, så även andra som inte är uppkopplade kan vara med i diskussionerna. Ett slutgiltigt beslut tas sedan under partiets "framtidsstämma".
Idéprogramgruppen tillsattes i november ifjol med uppdraget att komma med ett förslag till nytt idéprogram. Har det arbetet stannat av och ni känner att ni behöver hjälp från allmänheten?
– Partistyrelsen gav oss i uppdrag att, inte låsa in oss i ett rum och komma ut med ett papper. Vi har ett tydligt uppdrag att vända oss ut och prata med allmänheten och även opinionsbildare och få in andra infallsvinklar. Man har sett att processen fram till ett nytt idéprogram är minst lika viktigt som idéprogrammet själv. Det vi gjort nu under en månad är att diskutera för hur vi ska göra det här.
Hur ser ni till så att det här inte missbrukas?
– Det är ju en jättestor risk och vi har redan sett några försök till det. Men det var vi fullt medvetna om.
Per Ankersjö menar att det finns två sätt att möta ”näthatet och den ökade intoleransen”.
– Antingen så ger man upp, eller så tar man kampen och det har vi tänkt göra. När det dyker upp knäppskallar med intoleranta åsikter så är det dessutom ett utmärkt tillfälle för oss och faktiskt tänka efter vad det är som vi står för. Man brukar slänga ut sig att alla har lika värde, men vi tänker inte riktigt på innebörden. Nu när vi tar debatten med anonyma människor på nätet så kan vi vässa oss på det och formulera exakt vad det innebär.
Öppenheten är något som även andra partier försöker uppnå. Bland annat Miljöpartiet, som nyligen gick ut med enkäter till sina medlemmar. Men till skillnad från dem anser Centerpartiet att de ”löper linan ut” när de bjuder in vem som helst att skriva deras program – och därmed ger upp kontrollen.
Ardalan Samimi
Utvalda kategorier
Rolf van den Brink
DO JOBB
Inga lediga jobbannonser.