Syftet med filmen är att lyfta frågan om euron i debatten och syna partiernas ”euro-bluff”. Enligt Centerpartiet tlas det i dag tyst om euron och för de svenska väljarna är det inte klart vad partierna, framförallt Moderaterna och Socialdemokraterna, egentligen tycker i frågan.
 
– Det här är en av de verkligt stora frågorna i EU-debatten just nu i Europa, men det nämns inte ens ett ord om det i Sverige eftersom de stora partierna har sin väljaropinion emot sig. Istället för att tala tyst om sin ståndpunkt eller att få folkopinionen att ignorera det så är det bättre att byta ståndpunkt och ansluta sig till vår linje, att säga nej till EMU, säger Centerpartiets chefekonom Martin Ådahl.
 
Därför släpper Centerpartiet i dag en ny kampanjfilm med budskapet att en röst på dem är en röst emot euron. I filmen berättas det också om att Sverige endast fått en ”tidsbegränsad undantag för att behålla kronan” – något som alltså de andra partierna inte pratar om.
 
– Vi kommer de sista veckorna att få en intensiv nedtystningskampanj från alla som försöker lyfte euron. Det märker man genom att Socialdemokraterna tar i väldigt för att man inte ska prata om euron. Men man kommer inte att lyckas, för ju mer man ursäktar sig, desto mer anklagar man sig i den här frågan, säger Martin Ådahl.
 
Men är det en fråga för Europaparlamentet?
– Det är varken en fråga för parlamentet eller riksdagen, eftersom det handlar om vi kommer hålla vår växelkurs. Det handlar om en hållning från regeringen. Därför är det viktigt att det finns en tydlig avsiktsförklaring, säger Martin Ådahl.
 
– Däremot berörs eurofrågorna i parlamentet hela tiden, med alla räddningspaket, olika finansiella samarbetskonstruktioner och regelverk och så vidare. Allt detta bör och ska passera Europaparlamentet, så det är en chimär att påstå att parlamentet inte har något med euron att göra. Det tror jag inte många europaparlamentariker håller med om, fortsätter han.
 
Martin Ådahl har själv tidigare varit för EMU, men säger att han i dag ändrat uppfattning.
 
– Det konstaterade jag innan jag gick in som politiker i Centerpartiet, att jag hade fel. För euron fungerade inte som jag trodde, säger Martin Ådahl som dock menar att Centerpartiet varit tydlig i hur det står ända sedan 1990-talet.