I dag fattade finansutskottet beslut om att rösta för att riksdagen ska uppmana regeringen att stoppa förslaget om höjd brytpunkt.
 
– Det gick precis som vi trodde. Nu blir det debatt i kammaren nästa vecka. Min förhoppning är att det stannar där. Men Socialdemokraterna och de andra kommer väl att driva det till sin spets, säger Carl B Hamilton.

Varför vill de driva frågan så hårt?
– De vill ge regeringen ett tjuvnyp samtidigt som de saknar perspektiv. Det är okej och naturligt med hårda konflikter och konfrontationer om politiken i sak. Men det här blir destruktivt och kan leda till en konstitutionell kris.

Vem inom Socialdemokraterna ligger bakom, tror du?
– Jag antar att det är Magdalena Andersson. Hon hänvisar till sin tid i finansdepartementet och statsrådsberedningen och tillhör uppenbarligen falangen som är skolad i budgetlagen. Men det är inte den som gäller i riksdagen. Hon faller på eget grepp när hon bara har jobbat i regeringskansliet.
 
Kan det ha betydelse att både Magdalena Andersson och Stefan Löfven saknar erfarenhet från riksdagen?
– Det har säkert betydelse.

Så de förstår inte vad de gör?
– Ja, det tycker jag. Det är en kombination av att de är väldigt sugna på att sätta dit regeringen och har brist på förståelse för vad det innebär. Man blandar metod i sakfrågan med metod i formfrågan.
Och vidare:
 
– Det finns ett missförstånd om att demokrati är samma sak som att få över 50 procent. Så är det inte när det gäller budgeten. Där gäller den som får flest röster för sitt förslag. Det beror på dåliga erfarenheter från 70-80-talet när statsfinanserna och budgetarna hackades upp och underskotten rusade. För min del är det kristallklart. Budgetlagen har som syfte att hålla tillbaka utgifter och förstärka intäkter. Riksdagsordningen har som syfte att se till att Sverige ska vara effektivt, stabilt och styrbart i ett längre perspektiv, säger Carl B Hamilton.
Centerpartiets chefsekonom Martin Ådahl tar till hårda ord i ett utskick:
"Det här är sådant Persson, Sahlin och till och med Juholt höll sig för goda för att göra. Det är en historisk dumhet av Socialdemokraterna", skriver han och varnar för att Sverigedemokraterna släpps in.
"Det är särskilt farligt att göra det eftersom Sverigedemokraterna nu använder detta och varje annat tillfälle för att visa makt och skapa maximal oreda för att öka fokus på sitt parti och dess främlingsfientliga politik".