– Det är ett svårt uppdrag och jag har ingen prestige i det hela, och ingenting att försvara. Skulle det inte funka är det inte hela världen, men jag ska göra ett ordentligt försök att bidra till den här svåra perioden som sjukhuset befinner sig i, säger Per Båtelson.
 
Han har utsetts till ny ordförande Karolinska sjukhuset, ett uppdrag han tar över efter Jan Stenberg. Per Båtelson har tidigare varit vd på sjukvårdsbolaget Capio, som han grundade, samt Global Health Partner där han i dag sitter i styrelsen.
 
Som ny styrelseordförande för Karolinska sjukhuset blir det hans uppgift att leda ”mobiliseringen av det nya sjukhuset under de närmaste fyra åren”.
 
– Det är ett stort och komplext jobb, säger han och tillägger att det medan är mot ägarna som han svarar drivs själva sjukhuset i ett aktiebolagsliknande form, säger han.
 
Vad blir din största utmaning?
– Att lägga pusslet att klara av att leverera beställd vård samtidigt som omflyttningen och mobiliseringen av nya sjukhuset pågår, samt att klara försörjningsfrågor. Samtidigt ska hela hr-planeringen fungera, i ett skede där det nya sjukhuset inte kommer att rymma all verksamhet som finns i den gamla. Så det handlar om att göra aktiva val här.
 
Valet av Per Båtelson ifrågasätts dock av Vänsterpartiet som anser att det är ”ett politiskt beslut” och anklagar Per Båtelson för att vara ”en av de mest framträdande privatiseringsivrarna i Sverige”. Oppositionslandstingsrådet Birgitta Sevefjord (v) varnar dessutom för att Per Båtelson på grund av sin bakgrund kan hamna i en jävsituation.
 
– Global Health Partner utvecklar högspecialiserad vård i Sverige och Båtelson har öppnat för privata sjukförsäkringar, bland annat med inrättandet av arytmicentret på Sös. Därmed riskerar Båtelson om och om igen att hamna i en jävsituation de kommande åren när vård ska flyttas ut från Karolinska. Det är en orimlig situation och en total sammanblandning av privat och offentligt, säger hon i en kommentar.
 
Hur ser du på kritiken?
– Jag kan förstå om det finns oro med tanke på min historik, men man får lita på min professionalism och integritet. Det tycker jag att de andra offentliga huvudmännen som anlitat mig kan gå i god för. Jag lämnar också styrelsen för Global Health Partner till våren, vilket var överenskommet med landstinget. Jag är inte operativ i något av mina gamla bolag. Skulle det uppstå jävsituation så är jag tillräckligt klok och van att hantera det. Jag vill lugna dem på den punkten, men självklart är jag beredd att diskutera eventuella oron de har och se vad de bottnar i och vad jag kan göra, säger Per Båtelson.
 
Hur hjälper dina erfarenheter från det privata dig i ditt nya uppdrag?
– Det är inte så mycket från det privata hållet egentligen, utan vad jag har är allmän sjukvårdserfarenhet. Jag har gjort det till min devis att försöka återinstallera läkarna i ledarskap och ta ansvar för teambuildning, vården och sina kliniker. Jag tycker att det har varit en tråkig utveckling generellt i Norden de senaste tio åren. Läkarna är inte intresserade av ledar- och chefsrollers som tidigare. Men när läkarna fungerar fungerar som duktiga ledare så får man en arbetsmiljö som är bra för både patienter och skattebetalarna. Det är en viktig fråga.
 
Per Båtelson lyfter också fram sina tidigare erfarenheter från offentlig verksamhet, där han bland annat ledde omstruktureringen av Apoteket som styrelseordförande.
 
– Jag hade aldrig tagit jobbet om jag inte haft den erfarenheten. För det var också en motsvarande uppgift, att hålla ihop bolaget som skulle styckas. Så det gör mig lite trygg, jag tror att jag har lite erfarenhet som inte så många har. Vi får se hur långt det räcker, säger han.