Centerpartiets färska riksdagsledamot Martin Ådahl äger aktier i veckotidningen Fokus, ett aktieinnehav han inte tänker ge upp. ”Bristande omdöme från Ådahls sida”, anser Fokus politiska chefredaktör Johan Hakelius.

Centerpartiets kommunikationschef Ola Spännar har hamnat i social-medialt blåsväder efter att ha antytt att Bonnier-familjen som kollektiv skulle kunna lägga sig i sina tidningarnas politiska linjer. En som teoretisk om än mikroskopiskt har chansen är den nya C-ledamoten Martin Ådahl, som äger aktier i veckotidningen Fokus.

Aktierna har Martin Ådahl erhållit som en av de ursprungliga grundarna. Karin Pettersson (schibsted) och Martin Ahlqvist (expressen) har avyttrat sina aktier. Det har inte Martin Ådahl.

– Jag äger i Fokus och det har jag redovisat. Men det är så pyttelite, jag tror att jag är nere i några tiondelars promille. Tyvärr. Det är för att det har spätts ut så många gånger. Jag har inte fått vara med och få andelar i utspädningarna eftersom jag inte jobbar på Fokus längre, säger Martin Ådahl och utvecklar:

– Jag har det (ägandet) av ett symboliskt skäl, jag får årsredovisningen, jag blir bjuden på årsstämman, vilken oftast är mycket kort, några minuter, jag säger hej till alla och håller den sociala kontakten. Jag känner att det fortfarande är ett projekt jag har investerat mycket själ och hjärta i, men har noll och inget reellt inflytande över besluten som fattas.

Samtidigt är Martin Ådahl den enda ägaren som inte sitter i styrelsen. Är han därmed teoretiskt ägaren som kan bevilja de styrelsen ansvarsfrihet?

– Nej, jag tror faktiskt inte att det stämmer. Det finns antal andra personer som är representanter för delägarna och som kan göra det.

Det finns ju en diskussion på twitter om medieägares inflytande på redaktörers arbete. Men med ditt lilla ägande kanske det är svårt att ha inflytande på vad Ann Heberlein och Johan Hakelius skriver i Fokus?

– Jag vill inte ha något inflytande överhuvudtaget och jag har verkligen inget heller. Jag har bara träffat chefredaktören Claes de Faire en enda gång.

Martin Ådahl påpekar bestämt att han tänker inte tänker sälja sitt innehav.

Johan Hakelius, politisk chefredaktör på Fokus, tycker dock inte att Martin Ådahls beslut att behålla aktieinnehavet och kombinera det med en plats i riksdagen är så självklart:

– Jag tycker att det är ett konstigt beslut, som vittnar om en aning bristande omdöme från Ådahls sida. Jag röstar ju inte ens, för att ingen ska misstänka att jag går partiärenden, säger Johan Hakelius, och lägger till:

– Men vi som gör tidningen kan inte göra mycket åt saken. Vi har alla våra kors att bära.