Det är dock bara på riksnivå som Byggnads öppnar dörren för SD. Regionerna får göra som de vill.

”Byggnads kommer att bevaka och påverka de politiska beslut som fattas. Oavsett färg på regeringen. Sverigedemokraterna är med och styr landet nu. Då ska de också ta ansvar för den politiken som förs”, kommenterar Byggnads förbundsordförande Johan Lindholm.

Han framhåller att många politiska beslut som påverkar byggnadsarbetarna ska tas under mandatperioden.

–  Moderaterna vill återinföra Lex Laval och sänka A-kassan. SD vill ersätta regionala skyddsombud med myndighetsbyråkrater. Högerpartierna börjar vackla om arbetskraftsinvandringen och arbetsmarknadsprövningen.

–  För LOs del är det ingen stor sak i och med den politiska majoritet vi har fått. Det gäller inte minst när det gäller ordförandeposten i arbetsmarknadsdepartementet, som LO behöver ha kontakt med. Nu ska vi lösa formerna för det, säger LOs pressekreterare Jens Lundberg.

Kommer ni att ta fram en gemensam LO-policy för hur ni agerar visavi SD?
– Nej. Vi har inte haft någon policy tidigare. Vi har en facklig-politisk-samverkan med Socialdemokraterna. Sedan har vi kontakter med de partier vi behöver.

Så Byggnads steg är inte så dramatiskt?
– Det är klart att det är ett nytt politiskt landskap, men vi ska driva medlemmarnas intressen och ta de kontakter som behövs. Vi har tidigare haft kontakter med partier som står långt ifrån vad LO står för. Sedan är SD ett annat slags parti som hotar en del av våra medlemmar, jag tänker till exempel på de LO-medlemmar som kommer från andra länder.