Det är i en banner på landningssidan som fildelningssajten uppmanar sina besökare att lägga sin röst på piraterna i Europaparlamentsvalet. Sajten skriver bland annat att det finns ”starka krafter som vill förstöra internet”.
 
På Piratpartiet välkomnar man initiativet som man tror kan spela en stor roll i Europaparlamentsvalet i helgen.
 
– The Piratebay är en av världens mest besökta sajter och kan tävla med internationella nyhetssajter i antalet besökare. Du får extremt stor spridning på allt som läggs upp där och det gör att många kommer exponeras för det. Det är klart positivt att de tagit initiativ till det, säger Erik Lakomaa, som är valkonsult åt Piratpartiet.
 
Men är det enbart positivt då? The Piratebay är ju en i vissa sammanhang illa beryktad sajt som också fällts i domstol?
– Ja, men samtidigt är det så att de som besöker sajten är de som drabbas av den lagstiftning som finns. Det är miljontals svenskar som ägnar sig åt fildelning och som tycker att det är något som inte borde vara kriminellt. Så för dem är det inte ett problem, utan de som tycker att det här är ett problem finns i andra grupper, säger Erik Lakomaa och tillägger:
 
– Detta bör ställas i relation till de andra partierna. De flesta av dem tycker att fildelning ska vara förbjudet och att personer som håller på med det ska sitta i fängelse eller betala miljonskadestånd.
 
Han tror därför att fildelningssajtens uppmaning snarare kan skapa en mobiliserande effekt och hänvisar till undersökningar som bland annat visar att 9 av 10 människor under 30 år i Sverige fildelar. En annan undersökning från Stiftelsen för internetinfrastruktur, .se, pekar på att 70 procent av män i åldern 20-25 fildelar.
 
– Jag tror att det här är mobiliserande i den grupp som skulle behöva mobiliseras. För gruppen yngre väljare och förstagångsväljare är valdeltagandet generellt lågt, och det handlar inte främst om vilket parti som de ska rösta på, utan om de ens ska gå och rösta eller inte, säger Erik Lakomaa.
 
– Får man samma grupp att rösta som 2009 sitter Piratpartiet säkert. Får man inte de att gå till valurnorna hänger man på gärdsgården, fortsätter han.
 
Piratpartiet syns också på en annan fildelningssajt, tankafetast, där EU-parlamentarikern Christian Engströms assistent köpt annonsutrymme.