Av totalt 20 åtalade dömdes 16 personer ur det så kallade Södertäljenätverket till långa fängelsestraff, som sträcker sig från 1,5 år till livstid. Två personer fick sluten ungdomsvård och två friades.
 
Den utpekade gängledaren döms enligt TT till livstids fängelse för nio olika brott, bland annat mord, grov utpressning och människorov.
 
Boel Godner (s), kommunstyrelsens ordförande i Södertälje, säger att dagens dom är viktig då det visar att ”det goda samhället” inte accepterar parallella samhällen vid sidan av som följer sina egna lagar.
– Det är också viktigt för staden att man städar bort detta elände. Även om det inte är avslutat så sätter detta punkt över något tungt som legat över kommunen i många år.
 
Men arbetet mot kriminaliteten i staden fortsätter dock. Kommunen samarbetar i dag tätt med polisen. Vid årsskiftet kommer Södertälje att utöka sitt förebyggande arbete.
– Vi har i dag redan sociala insatsgrupper, där skola, socialtjänst och polis jobbar med att identifiera unga i riskzonen och hjälpa dem till ett bättre liv. Sedan har vi avhopparverksamhet, vi har grannverksamhet och från årsskiftet inrättar vi också en social investeringsfond för det förebyggande arbetet.