Antalet ensamkommande minderåriga asylsökande ökar i Sverige, samtidigt som det minskar i grannländerna. Anledningen till detta är att de andra nordiska ländernas metoder att åldersbestämma asylsökande skiljer sig från Sveriges.
 
Det hävdar Björn Söder, riksdagsledamot och partisekreterare för Sverigedemokraterna, som tar upp ämnet i en skriftlig fråga till migrationsminister Tobias Billström (m).
 
Enligt en kartläggning från regeringen genomgick 600 unga asylsökande i Norge en åldersundersökning 2010, där nästan hälften visade sig vara över 18 år. I Danmark var siffran 73 procent.
 
För Sveriges finns dock ingen lagstiftning som reglerar hur åldersbestämningar ska gå till, men Tobias Billström har tidigare sagt att regeringen ser över en ändring av regelverket för att närma sig grannländerna.
 
Med anledning av det får Tobias Billström nu alltså frågan om när en regeländring kan tänkas komma. Dessutom frågar Björn Söder om migrationsministern ”är beredd att harmonisera Sveriges övriga regler med våra nordiska grannländer när det gäller invandrings- och flyktingpolitiken”.