Dagens Opinion berättade torsdags att svägerskan till statsministern, Therese Reinfeldt av regeringen har värvats till att rekrytera och nominera styrelser i statliga bolag. Dagens Opinion kan idag berätta statsminister Fredrik Reinfeldts mor Birgitta Reinfeldt har affärskopplingar till de nomineringar som kan hamna på svärdottern Therese Reinfeldts bord på enheten för statligt ägande på det av moderaterna ledda finansdepartementet.

Birgitta Reinfeldt är engagerad i bolaget Styrelsekvinnor AB. Det nybildades 2 februari 2011.  Styrelsekvinnor har som mål att blir landets största förmedlingsbolag av kvinnliga styrelseledamöter till privata och statliga bolag. Det handlar om att förmedla ”kvinnliga styrelseledamöter till privata och offentliga bolag”, enligt den egna hemsidan.

Styrelsekvinnor grundades 2006 som ekonomisk förening. Birgitta Reinfeldt sitter i föreningens advisory board.
– Föreningen håller på att omvandlas till ett aktiebolag. Det händer stora saker. Birgitta Reinfeldt kommer att sitta med i styrelsen och vara frontfigur i bolaget, säger Lena Gustavsson grundare av Styrelsekvinnor.

Kvinnorna som blir medlemmar i Styrelsekvinnor utlovas en aktiv marknadsföring ”genom att ledningen för Styrelsekvinnor.com har etablerat nära samarbete med företrädare för nomineringsarbete vid styrelsetillsättningar”.

Styrelsekvinnor, där alltså Birgitta Reinfeldt är djupt engagerad, publicerade på sin hemsida denna månad en intervju med Therese Reinfeldt, som ansvarig för bemanningen av styrelserna till statliga bolag i Regeringskansliet. Det handlar om en bolagsportfölj med ett värde av 620 miljarder kronor. Therese Reinefeldt svarar i den publicerade intervjun på frågan om hur man uppnår en ökad mångfald i svenska styrelser:

“Först och främst genom en fortsatt aktiv samhällsdebatt på området, så att trycket ökar på framförallt publika bolagen att rekrytera flera kvinnor till styrelse”, säger hon i intervjun.

Styrelsekvinnor har under 2010 fått pengar från regeringen att utbilda kvinnor i styrelsearbete. Almi, företagspartner fördelade pengarna.

Av Tonchi Percan